06. 09. 2020 11:29 | BRATISLAVA/zg

Skvelých 7 receptov na školské desiate. Niektoré máte hotové za pár minút

Sú zdravé a deťom dodajú energiu.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: Oleksandra Naumenko/shutterstock.com
Desiata piataka Viktora z Bratislavy.
Desiate troch bratov vo veku 10, 12 a 15 rokov. (foto: čitateľka Gabriela Kubincová).
Mrkvový koláč (foto: TANINfoto)

Začal sa školský rok a niektoré maminky si isto každý večer lámu hlavu, čo zabaliť ratolesti na zajtrajšiu desiatu. Čo by mala obsahovať sme už napísali v predchádzajúcom článku.

Teraz máme pre vás pár receptov a rád od blogerky Jany Šimkovičovej, športového fyziológa Viktora Bielika a šéfkuchára Vladimíra Morochoviča.

Mrkvový koláč s horkou čokoládou

Suroviny

2 hrnčeky strúhanej mrkvy
2 hrnčeky strúhaného kokosu
1 hrnček mlieka
1 hrnček špaldovej hladkej múky
2 lyžičky sódy bikarbóny
1 lyžica mletej škorice
3/4 hrnčeka kokosového oleja
3/4 hrnčeka trstinového cukru
1 kvalitnú horkú čokoládu na varenie
1 lyžica ghee masla

Postup:

Všetky vyššie menované suroviny, okrem ghee masla a horkej čokolády, zmiešame v jednej miske. Malý plech veľkosti 35 x 25 cm vystelieme papierom na pečenie. Cesto vylejeme na plech. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C a pečieme asi 30 minút.

Mrkvový koláč (foto: TANINfoto)
Mrkvový koláč (foto: TANINfoto)
 

Po upečení necháme vychladnúť. Pokiaľ by ste si chceli koláčik obzvláštniť, polejte ho horkou čokoládou na varenie, ktorú si rozpustíte vo vodnom kúpeli a nechajte ju stuhnúť.

Pozn. autorky: Deťom ho dávam do školy bez čokolády. Aj z praktického hľadiska. Nosia mi domov menej špinavé tričká

Fit sušienky

Suroviny

1 hrnček špaldovej hladkej múky
1 hrnček jemných ovsených vločiek
3/4 hrnčeka trstinového cukru
3/4 hrnčeka lieskových orechov
8 PL kokosového oleja
4 PL kakaa
2 PL medu/javorového sirupu
2 ČL mletej škorice
1 ČL sódy bikarbóny
2 vajíčka

Postup

Lieskové orechy pomelieme. Zvlášť zmiešame suchú a zvlášť mokrú zmes. Nakoniec ich zmiešame obe dokopy. Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Pripravíme si plech s papierom na pečenie, kde poukladáme placky vytvarované lyžicou. Môžeme to robiť aj rukami, ktoré si priebežne namáčame vo vode. Pečieme 10 až 12 min. Pozn. autorky: Tieto sušienky pripravujem veľmi často. Nielen ako desiatu, výborne poslúžia ako jedlo pred tréningom, ktoré majú chlapci pravidelne. Deti ich obľubujú aj na oslavy narodenín, takže ich vlastne pečiem stále. Máte ich hotové naozaj veľmi rýchlo.

Banánové muffiny

Suroviny:

5 veľmi zrelých banánov
1 dcl mlieka
1 PL jablčného octu
40 ml kokosového oleja
50 g bieleho jogurtu
1 PL medu
1 ČL vanilkového extraktu/vanilkový cukor
2 hrnčeky špaldovej hladkej múky
1 ČL kypriaceho prášku
1 ČL sódy bikarbóny
štipka soli
1/2 ČL škorice
1/2 hrnčeka kvalitnej horkej čokolády

Postup

Jablčný ocot si vmiešame do mlieka. Pridáme kokosový olej a jogurt. Pridáme med a vidličkou roztlačené banány. Všetky vlhké ingrediencie zmiešame dokopy. Postupne pridáme múku, vanilkový extrakt, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, soľ, škoricu a čokoládu nasekanú na menšie kúsky. Všetko poriadne zamiešame a naplníme muffinové nádobky. Pečieme pri teplote 180 stupňov asi 20 až 30 min.

Banánové muffiny. (foto Tatiana Gernatová)
Banánové muffiny. (foto Tatiana Gernatová)
 

Recepty pochádzajú z knihy Zdravé rýchlovky, ktorú napísala Jana Šimkovičová. Nájdete v nej vyše 80 receptov a máte ich hotové do pol hodiny.

Strukovinová nátierka s pečivom

Suroviny

40 g varenej šošovice
40 g varenej sóje
1/2 strúčiku cesnaku
1/2 citrónu
1 ČL sezamového oleja
1 mrkva
pár orechov
1 jarná cibuľka

Postup

Na oleji do zlatista orestujeme orechy, jarnú cibuľku, nastrúhanu mrkvu a pretlačený cesnak. V nádobe zmiešame túto zmes a uvarené strukoviny. Pridáme soľ a roztlačený cesnak. Ak je nátierka hustá, pridajte trošku vody. Na záver pár kvapiek citrónovej šťavy. Zmes dáme na pšeničný chlieb, najlepšie kváskový, a posypeme petržlenovou vňaťou.

Cícerová nátierka s pečivom

Suroviny

4 a 1/2 PL vareného cíceru
1 strúčik cesnaku
1/2 citróna
1 ČL sezamového oleja

Postup

Do nádoby vložte cícer, ktorý ste zliali z vody. Pridajte soľ, sezamovú pastu, olej a roztlačený cesnak. Ak je nátierka hustá, pridajte trošku vody z nálevu. Všetko rozmixujte do hladkej konzistencie. Na záver pridajte, podľa chuti, citrónovú šťavu.

Bageta deLuxe

1/2 celozrnnej bagety
1 ČL avokáda
20 g údeného lososa
4 cherry paradajky

Avokádo môžete nakrájať a dať ako prvú vrstvu na bagety, potom dáte lososa. Paradajky umyjete a servírujete zvlášť.

Mrkva s jablkom a kešu orechami

1/2 mrkvy
1 jablko
5 ks kešu orechov
1/PL medu

Mrkvu a jablko nastrúhate na jemno, pridajte med, môžete i trošku škorice. Polámete orechy, ktoré do toho primiešate. Ak robíte túto desiatu večer, orechy pridajte až ráno.

Rady od šéfkuchára Vladka Morochoviča

Šéfkuchár Vladimír Morochovič, ktorého poznáte z Telerána je otcom troch detí. Priznal sa nám, že ratolesti zjedia všetko, čo im pripraví, ale navrhujú mu aj sami, čo by chceli desiatovať. Najstarší 17-ročný syn, ktorý je stredoškolák zje veľa tvarohu v rôznych formách a robí si do školy proteínové nápoje a vitamixy, rovnako tak aj 12-ročná dcérka. Obaja sa totiž venujú športom s vysokým energetickým výdajom.

„Až teraz objavili chuť hummusu, falafel guličiek, vedia si už pochutnať na listových šalátoch s dresingmi či do ružova pečeného rozbeaefu pečeného na ihle na 56 °C. Keď boli malí, tak tatinove "špeciality" nešli dole krkom, najlepší bol mamin rožok s maslom," prezradil zo súkromia pre tvnoviny.sk.

Šošovicová nátierka - ilustračné foto
Šošovicová nátierka - ilustračné foto Foto: shutterstock
 

Naopak, osemročný syn si desiatu napríklad do školy vyskladá sám. Do trojdielneho boxu na desiatu si dáva nakrájanú zeleninu (mrkva, uhorka, kaleráb), namiesto krájanej paradajky malé sherry rajčiny. Do druhej časti nakrájané ovocie, najčastejšie jablko, hrušku, slivku a pridáva aj sezónne ovocie cez jahody, či marhule. V treťom máva zapekané pečivo s klasickým maslom, šunkou, syrom alebo salámou.

Za jednu z výborných možností desiat vidí nátierky. Napr. zmiešať uvarené vajíčko s maslom, tvarohom alebo pažítkou alebo rybacia nátierka z akejkoľvek ryby. Deťom robí do školy aj tousty, niekedy dá medzi ne avokádo alebo v poslednej dobe si jeho ratolesti obľúbili mozzarelu. Cereálne pečivo strieda s klasickým bielym, hlavne pri bagetách. „U nás to funguje spôsobom, že jeme všetko, ale snažíme sa mať v tom mieru," dodal.

Komentáre ( 0)

 

VIAC Z My ženy