19. 09. 2020 07:00 | POPRAD/zg

Aký je najlepší obal na desiatu pre školáka? Odborníčka radí klasiku

V poslednej dobre je však hitom jedna vec.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: Rimma Bondarenko/shutterstock.com
Symboly na plastových obaloch.
Symboly na obaloch.

To, že desiata je dôležitá súčasť školákov a ako by mala vyzerať, sme vás informovali pred časom. Traja odborníci nám dokonca prezradili pár receptov na ideálne desiate.

Rodičia nám iste dajú za pravdu, že niekedy si lámu hlavu, do čoho jedlo na desiatu pre svoju ratolesť zabaliť. Plastový box, alobal, či klasická papierová alebo látková servítka?

Pýtali sme sa odborníčky na obaly z popradského úradu verejného zdravotníctva Milady Syčovej, aký je najideálnejší obal pre jedno z dôležitých jedál dňa pre dieťa.

Servítka, alobal a voskový papier

Azda najideálnejšie na rýchle zabalenie sú tzv. plastové desiatové boxy. Niektoré bývajú aj rozdelené na niekoľko častí, takže napr. chlieb, ovocie a oriešky, či mandle sa nebudú dotýkať.

Papierová servítka je podľa Syčovej bezpečný materiál na suché potraviny resp. aj s obsahom tuku, napríklad na chlebík so šunkou. „Ak sa však zabalí potravina s vyšším obsahom vody alebo tuky, servítka môže namokvať a kúsky sa prilepia na balenú desiatu. Výhodou je, že ju po použití vyhodíte do koša," konštatovala.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: Nataliya Arzamasova/shutterstock.com
 

Okrem papierových môžeme používať aj látkové servítky alebo vrecúška. Ich nevýhodou je, že po každom použití sú náročné na hygienu. V obchodoch nájdeme už aj také, ktoré sú nenáročné na čistenie.

Medzi nové trendy patria tzv. voskové obrúsky, hoc majú tiež svoje obmedzenia na použitie. „Najpodstatnejšie je, že sa môžu opakovane používať. Musia sa ale vhodne očistiť a umyť. Dôvodom je mikrobiálna kontaminácii z predchádzajúceho použitia," vysvetlila Syčová.

Radí, aby ste voskové obrúsky používali v súlade s odporúčaním výrobcu a nikdy do nich nebalili mäsové výrobky a horúce potraviny.

TIP: Balenie potravín: Vráťte sa ku klasike, alobal a fólia nie sú na všetko dobré

Rodičia by nemali deťom baliť desiatu do alobalu, pretože do jedla sa po istom čase uvoľňuje hliník. Ideálne je z nich jedlo zjesť do štyroch hodín. Rovnako nevhodné sú igelitové vrecúška alebo potravinová fólia, pretože potraviny sa v nich môžu spariť a začať plesnieť.

Na zabalenie jogurtu, domáceho šalátu alebo cestovinovéh šalátu je dobré použiť sklenené poháre. Sú ekologické a hlavne lepšie ako plastové boxy. Mastnotu zo stien ľahko umyjete.

Fľašky na pitie sklenené, nie lacné plastové

Samozrejmosťou k desiate je aj pitie. Podľa vysvetlenia odborníčky na potravinové obaly by nemali školáci opakovane používať PET, pretože sú vyrobené iba na jedno použitie.

Tvrdí, že na pitie treba používať prioritne sklenené fľaše, ktoré sa dajú aj umyť a vysterilizovať, a tak sa predíde možnej mikrobiálnej kontaminácii z predchádzajúceho použitia.

TIP: Kupujete si do PET fliaš víno alebo do nich opakovane dávate vodu? Robíte chybu

„Vzhľadom na nebezpečenstvo rozbitia môžu rodičia dať deťom aj plastové fľaše. Odporúčam kupovať drahšie, nie v tzv. čínskych obchodoch. Dôležité je prečítať si, na aký účel použitia je fľaša určená. Treba rešpektovať značenie. Nemali by ste používať ani fľašky, ktoré nemajú vyznačený symbol umývania v umývačke riadu alebo v mikrovlnnej rúre," zdôraznila.

Ako ďalej pre tvnoviny.sk uviedla Syčová, do plastových fliaš neodporúča, ak to nie je jasne uvedené na obale, plniť horúce nápoje.

„Čiže žiadny vriaci čaj, ale nechať ho vychladnúť na teplotu asi 60 stupňov. Teraz v zimnom období budú populárne termohrnčeky alebo termofľaše. Aj pri nich je nutné prečítať si návod na použitie, lebo výrobca deklaruje zdravotnú bezpečnosť iba pri určitých podmienkach. Niektorí vyslovene uvádzajú neliať do nich vriace nápoje. Ak to teda nemáte uvedené na návod, nerobte to," vystríha.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: Sharomka/shutterstock.com
 

K dôležitosti všímania si označovania pripravil ÚVZ informačný leták (viď galéria), čo by si mali spotrebitelia na výrobkoch všímať, ako bezpečne používať obaly, aby tak predišli možnému ohrozeniu zdravia vplyvom migrácie látok či už z plastov ale aj iných materiálov.

Syčová rodičom radí, že všetky opakovane používané obaly, napr. desiatové boxy, je potrebné správne a dôkladne vyčistiť, aby v nich neostali zvyšky potravín a nenastala mikrobiálna kontaminácia.

„Ale kto aký obal použije a k čomu viac inklinuje, nechám na spotrebiteľa," dodala na záver odborníčka Národného referenčného laboratória pre materiály prichádzajúce do kontaktu s potravinami ÚVZ.

Komentáre ( 0)

 

VIAC Z My ženy