13. 10. 2020 12:15 | BRATISLAVA/tvnoviny.sk

Mýty a fakty o mikrovlnke, naozaj škodí nášmu telu?

Nemôžete v nej zohrievať hlavne dojčenské mlieko.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: shutterstoc.com/Andrey_Popov

K mikrovlnke majú ľudia zmiešané názory. Niekto sa jej nesmierne bojí, pretože mu môže spôsobiť rakovinu a pod. a iní si bez nej nevedia predstaviť život a vnímajú ju ako nenahraditeľný spotrebič v domácnosti.

Ako to teda v skutočnosti je? Naozaj škodia mikrovlnné vlny mozgu a ničia potraviny? Portál blesk.cz s výživovým odborníkom Petrom Havlíčkom a Romanom Vaňkom.

Existuje veľa štúdií o mikrovlnke, z tých negatívnych je najznámejšia od doktora Hansa Ulricha Hertela zo švajčiarskej kliniky. Z jeho poznatkov vychádza, že mikrovlnka škodí potravinám a zbaví ich najzákladnejších živín. V dôsledku chemických zmien v potravinových substanciách sa objavujú poruchy funkcií lymfatického systému a ožiarené potraviny spôsobujú tiež vyšší výskyt rakovinových buniek v krvi.

Prečítajte si aj: Neviete, čo si máte uvariť na obed? Pripravte si rýchle a zdravé šaláty

Podľa českých odborníkov sú mikrovlnky nebezpečné pre prípravu dojčenského mlieka. Materské mlieko totižto obsahuje enzýmy a celý rad mikroorganizmov, ktoré nie sú odolné voči teplu. Materské mlieko tak všeobecne nie je vhodné na ohrievanie akýmkoľvek spôsobom.

„Všeobecne sa dá povedať, že každá tepelná úprava škodí potravinám. Tepelne spracované jedlo stráca časť svojej výživnej hodnoty, napríklad znížením obsahu vitamínov. Na druhej strane sa ale zlepšujú jeho stráviteľnosť a využiteľnosť výživy," vysvetľuje Havlíček. Pri zahrievaní tiež dochádza k reakcii, ktorej výsledkom je vznik akrylamidu, ktorý je potenciálne karcinogénny. Opäť však nezáleží na tom, v čom jedlo ohrejete.

Prečítajte si aj: Máte často chuť na sladké? Prezradíme vám, prečo vás trápi a ako ju zahnať

Akrylamid sa totižto prirodzene tvorí počas akéhokoľvek tepelného spracovania potravín pri vysokých teplotách, takže aj pri vyprážaní, pečení a pod. Hlavný chemický proces, ktorý v tepelne upravených potravinách mení farbu, chuť a arómu, je Maillardova reakcia, počas ktorej sa tvorí aj akrylamid.

Otázkou však stále zostáva, či o má nejaký dopad na ľudský mozog. „Mikrovlnka funguje, keď je zatvorená a zapnutá. Takže ak dokážete dostať hlavu do zatvorenej mikrovlnky, môžeme diskutovať o tom, či nejak škodí vášmu mozgu," reagoval na otázku popredný neurochirurg David Netuka.

„Mikrovlnné rúry sú na trhu už sedemdesiat rokov a doteraz sa ich škodlivosť nepreukázala. Mikrovlnné žiarenie nepreniká von a ani to, čo sa deje vo vnútri, nie je pre stravu karcinogénne," dodáva.

Komentáre ( 0)

 

VIAC Z My ženy