18. 10. 2020 07:00 | BRATISLAVA/tvnoviny.sk

Šťavy z ovocia a zeleniny vás naštartujú: V štyroch sme si posvietili na vitamíny

Suroviny na ne sú typicky slovenské a kúpite ich v každom obchode.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: Alexander Raths/shutterstock.com

Vyzerá to tak, že jeseň už riadne klope na dvere. V súvislosti s opatreniami s koronavírusom sú zatvorené fitnescentrá, plavárne a na nabratie kondičky vám tak ostávajú iba prechádzky v prírode alebo na ulici. Aj keď s rúškom, ale hýbať sa treba i starať sa o zdravie a imunitu.

A možno ste si práve teraz povedali, že chcete pomôcť telu a obrniť sa voči chorobám prudkej zmeny počasia. Máme pre vás kombináciu vitamínov v štyroch čerstvých šťavách z ovocia a zeleniny. Sú osviežujúce a určite uspokoja vaše chuťové poháriky.

Vitamín A - čerstvá mrkvová šťava

Pohár čerstvej mrkvovej šťavy nemusí znieť ako najchutnejší nápoj, ale jeho nespočetné zdravotné výhody urobili z neho jeden z najpopulárnejších detox nápojov.

Má neuveriteľne vysoký obsah vitamínu A, antioxidanty a minerály (napr. železo) a je známy pre liečbu črevných parazitov, zápchy a zažívacích problémov. Odšťavovanie čerstvej mrkvy je skvelý spôsob, ako rýchlo dostať všetky živiny zo surovej mrkvy.

Odšťavené jablká a mrkva
Odšťavené jablká a mrkva Foto: Internet
 

Mrkva je bohatým zdrojom železa, ktoré, ak ste aktívny, poskytuje základnú energiu, zatiaľ čo dodáva červené krvinky s výdatnou dávkou kyslíka. Pohár čerstvej mrkvovej šťavy denne dodá približne 1,1 miligramov železa (to je 14 percent odporúčanej dennej dávky pre priemerne starého človeka).

Mrkva je bohatá aj na vitamín D, ale nezabúdajte, že je rozpustný iba v tukoch. Ak ho chcete z obľúbenej zeleniny v slovenskej kuchyni získať, musíte mrkvu nastrúhať a dať do jogurtu alebo smotany.

Vitamín C - šťava z čerstvej kapusty

Iste, neznie to veľmi lákavo, ale tento nápoj je vynikajúcim zdrojom vitamínu C a obsahuje značné množstvo aminokyselín (ktoré majú protizápalové účinky). Šťava s obsahom kapusty pomáha znížiť cholesterol. Okrem toho, pohár kapustnej šťavy má význam pri prevencii vredov, rakoviny a pri problémoch hrubého čreva .

Vitamín C a skupiny B - čerstvá šťava z cvikle

Táto červená zelenina poskytuje super bohatú možnosť na živiny vo forme čerstvej šťavy po celý rok. Šťava je považovaná za výdatné zdravotné posilnenie, čo znamená, že pitie tohto detoxikačného nápoja niekoľkokrát týždenne pomôže liečiť vašu pečeň, rovnováhu cholesterolu a zníženie krvného tlaku. Šťava z cvikle má schopnosť rýchlo znížiť vysoký krvný tlak.

TIP: Recept na štavu z cvikle, ktorá ničí rakovinové bunky

Tento prírodný prostriedok je rovnako vysoký na dusičnany, zlúčeniny ktoré zvyšujú prietok krvi uvoľnením a dilatáciou ciev. Lepší prietok krvi sa rovná nižšiemu a zdravšiemu krvnému tlaku.

Vitamín C a B - čerstvá ananásová šťava

Prírodné enzýmy nachádzajúce sa v ananáse zabezpečujú mnoho zdravotných výhod. Bromelain, prírodne protizápalový a tráviaci enzým, znižuje zažívacie zápaly a urýchľuje hojenie odrenín a modrín, narúša bielkoviny a napomáha odplavovaniu toxínov z tráviaceho traktu.

Ananásová šťava tiež dáva nový impulz a vitamín C - porcia obsahuje 30-percent denného požadovaného príjmu. Zároveň pôsobí ako antioxidant a posilňuje imunitu.

Komentáre ( 0)

 

VIAC Z My ženy