28. 10. 2020 06:00 | BRATISLAVA/Teleráno, zg

Je čas užiť si kyslú kapustu. Cenné rady známeho šéfkuchára sú nad zlato

Začala sa sezóna zeleniny, ktorá patrí medzi základy našej kuchyne.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: Floki/shutterstock.com

Poznali ju už Rimania a jej účinky pri kvasení objavili Tatári. Reč je o kapuste, ktorá v týchto dňoch začína končiť z polí v súdkoch. Viete si jeseň alebo zimu predstaviť bez nakladanej kyslej kapusty a jedál z nej?

Pre našu kuchyňu je práve ona od nepamäti jedna zo základných ingrediencií slovenských receptov spolu so zemiakmi. Nie je to len slovenská kapustnica, ale množstvo variácií, ktoré by isto nemali chýbať na vašom stole v tomto období. Je plná vitamínov, ako jediná zelenina má v sebe vitamín B12. Najlepšie účinky má surová, kyslá má podľa odborníkov dvakrát vyšší obsah vitamínu C ako citrón.

Tejto zelenine sa v Teleráne venoval aj šéfkuchár Miloslav Pabiš, ktorý uprednostňuje v kuchyni kyslú kapustu pred sladkou. "Je fermentovaná, má viac probiotických kultúr, je dobrá na trávenie. V tomto období je to ideálna vec v prírodnej forme, ktorú pre imunitu musíme do seba dostať," zdôraznil s tým, že ju nemusíte hneď po kúpení zjesť. V chladničke vám vydrží, ale ideálne je zjesť ju do týždňa.

Kysucké kapustniaky

Recepty našich starých mám prežili svoju dobu a hoci sa dnes žije ľahšie, klasické suroviny v našich jedálničkoch zostali dodnes. Jedným z príkladov je aj kysucký kapustniak, o ktorom robil pred časom reportáž Marian Lechan. Je zvonku chrumkavý, vo vnútri kyprý a plný osviežujúcej kapusty a lahodnej slaninky.

Na archívnej snímke vysmážanie kapustniakov.
Na archívnej snímke vysmážanie kapustniakov. Foto: TASR
 

Na jeho prípravu potrebujete kilo múky, jedny kvasnice, trošku soli, sedem deci vody a urobíte cesto, ktoré dáte vykysnúť. Potom ho vyvaľkáte na pol centimetrovú hrúbku, nakrájate na väčšie štvorce a tie naplníte kyslou kapustou zmiešanou s opraženou slaninkou či klobáskou. Hotové pampúšiky vypražíte v horúcom tuku.

Polievka na opicu

Kapusta a zemiaky zavoňali aj za hranice. V Poľsku roky pripravujú kvašnicu, jej recept nám prezradila Marzana Zajac. Ide o akúsi obdobu našej kapustnice. Iný kraj ale znamená inú receptúru. Kapusta sa varí v špeciálnom vývare.

Tradičná poľská polievka z kyslej kapusty.
Tradičná poľská polievka z kyslej kapusty. Foto: Marcus Z-pics/shutterstock.com
 

Najskôr si uvaríte vodu z údených kostí, potom pridáte zemiaky pokrájané na malé kocky, ktoré vývar zahustia. Pridáte trochu mrkvy, petržlenu. Údené mäso a klobáska sa varia osobitne. Podľa pani Zajac je táto polievka po ťažkých nociach liekom a keď si ju dáte na druhý deň, je to úľava na žalúdok, aj na hlavu.

TIP: Máte radi kapustu? Pochutnajte si na receptoch od farmárov

Najobľúbenejším jedlom šéfkuchára je koložvárska kapusta a kapustnica. V Teleráne prezradil aj recept na zemiakové guľky s údeným mäsom, prílohou bola kyslá kapusta zapražená na karameli so slaninkou. Ideálny čas varenia kyslej kapusty v jedle je maximálne hodinu. Rozpis a postup nájdete v priloženom videu.

 

Komentáre ( 0)

 

VIAC Z My ženy