29. 10. 2020 06:00 | BRATISLAVA/tvnoviny.sk

Iba štyri kešu orechy denne majú priam zázračné účinky na vaše telo. Prečo by ste ich mali konzumovať?

Ak však nechcete pribrať, konzumujte ich v menšom množstve.

Orechy - ilustračná snímka.
Orechy - ilustračná snímka. Foto: Shutterstock.com

Kešu orechy sú všeobecne obľúbené pre svoju sladkú chuť a tiež svoj nezameniteľný tvar. Majú pozitívne účinky na vaše telo aj organizmom. Väčšina z nás považuje tieto oriešky za rýchle a chutné občerstvenie, ktoré zaženú hlad.

V posledných rokoch sú kešu orechy veľmi obľúbené, a to aj preto, že väčšina výživových špecialistov ich zaraďuje do diétneho jedálnička. Okrem iného obsahujú veľa živín a vitamínov, ktoré telo potrebuje. Podľa štúdií v miernom množstve a v prírodnej podobe, nie pražené a solené, sú pre telo veľmi prospešné, uvádza blesk.cz.

Vplyv na pokožku

Kešu orechy sú skvelým zdrojom medi a antioxidantov, ktoré sú prospešné pre vašu pokožku. Je známe, že antioxidanty spomaľujú starnutie a meď spolu s enzýmami produkuje kolagén, ktorý je zodpovedný za zvýšenie elasticity pokožky.

Zbavíte sa migrény

Nedostatok horčíka môže viesť k mnohým zdravotným problémom, vrátane zvýšeného krvného tlaku, častých bolestí hlavy a bolestí v rôznych častiach tela. Pravidelná konzumácia kešu orieškov zabezpečí, že vaše telo bude v rovnováhe a zbavíte sa aj migrén.

Pevnejšie kosti

Len dvadsaťosem gramov kešu vám poskytne asi 30-percentnú dennú dávku medi a 20-percentnú dennú dávku horčíka. Meď podporuje aj tvorbu kostí a spojivových tkanív, zatiaľ čo horčík pomáha telu pri vstrebávaní vápnika a znižuje riziko vzniku osteoporózy.

Prečítajte si aj: Je čas užiť si kyslú kapustu. Cenné rady známeho šéfkuchára sú nad zlato

Budete mať lepšiu náladu

Stačia štyri oriešky denne a vďaka obsiahnutej látke tryptofán si vyčarujete doslova rozprávkovú náladu. Kešu orechy nemajú ako antidepresívum konkurenciu.

Lepšia odolnosť voči chorobám

Kešu orechy sú tiež skvelým zdrojom zinku. Tento chemický prvok je dôležitý pre vývoj buniek imunitného systému, pre produkciu antioxidačných enzýmov a pre aktivitu imunitného systému. Okrem zinku obsahuje kešu aj horčík, a to až 85 mg, čo je asi 20 percent potrebného denného príjmu. Horčík zlepšuje imunitnu a tiež znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.

Oči

Kešu orechy sú bohaté na luteín a zeaxantín, antioxidanty, ktoré sú dôležité pre udržanie zdravých očí. Ak konzumujete kešu denne, budú tieto antioxidanty udržiavať váš zrak v dobrom stave a zároveň ho budú chrániť pred infekciami. Zeaxantín tiež chráni sietnicu pred škodlivými UV lúčmi.

Žlčník

Pravidelná konzumácia týchto orieškov znižuje riziko vzniku žlčových kameňov o 25 percent. Je to vďaka medi, fosforu, horčíka, mangánu a zinku, ktoré obsahujú .


Komentáre ( 0)

 

VIAC Z My ženy