05. 11. 2020 12:00 | BRATISLAVA/tvnoviny.sk

Milujete tekvicu? Vyskúšajte si z nej pripraviť niekoľko výborných reptov

Potešia vás na obed aj na večeru.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: Luke SW/shutterstock.com

Pre jesenné obdobie je typická tekvice, či už klasická veľká oranžová, ktorú si deti zvyknú vyrezávať alebo malé, využívané na dekoráciu. Tekvice sa dajú dobre využiť aj kuchyni a dokonca sú výbernou surovinou na prípravu rôznych jedál. Najčastejšie si ľudia pripravujú polievku z hokkaido, ale využívajú aj maslovú tekvicu.

Tekvicové pyré

Ingrediencie: Tekvica

Postup: Umyte tekvicu a nakrájajte ju na malé kúsky. Najlepšie na kocky. Tie poukladajte na plech a dajte upiecť. Keď už bude tekvica mäkká a chutná, dajte ju do misky alebo hrnca. Pridajte maslo, soľ a rozmixujte to.

Tekvicové lievance

Ingrediencie: 200g tekvicového pyré, 1800g pohánkovej múky, prášok do pečiva, lyžičky cukru, 50g bieleho jogurtu, 2 vajca, 30g rozpusteného masla, lyžička soli, rastlinný olej

Postup: Vytiahnite si veľkú misku, do ktorej dajte múku, cukor, prášok do pečiva, soľ a premiešajte to. V druhej nádobe zmiešajte tekvicové pyré s jogurtom, vajcom, maslom, cukrom a pomaly prisypte múčnu zmes. Miešajte pokiaľ vám nevznikne husté cesto. Lievance smažte ako palacinky. Radí prostreno.cz.

Tekvicové hranolčeky.
Tekvicové hranolčeky. Foto: Shutterstock.com
 

Tekvicové hranolky

Ingrediencie: hokkaido, olivový olej, bylinky, soľ

Postup: Umyte tekvicu, rozrežte ju na polovicu a následne na tenké pásiky. Tie poukladajte na papier na pečenie, pokvapkajte olejom, posoľte a pridajte bylinky. Všetko premiešajte a dajte piecť na približne polhodinu. Skvele sa hodia k všetkým druhom mäsa, ale aj k rôznym dresingom.

Tekvicová bábovka

Ingrediencie: 150g masla, soľ, 4ks vajcia, 1ks vanilkový cukor, 300g polohrubej múky, 1ks prášok do pečiva, 300g tekvicovej dužiny (môžete použiť hokkaido, aj maslovú, akúkoľvek), 200g cukru, 100g píniových semiačok

Postup: Roztopte maslo a nechajte ho vychladnúť. Nakrájajte zatiaľ vnútro tekvice na malé kúsky, alebo ju na jemno postrúhajte. Následne si z bielok a štipky soli spravte sneh, pridáte žĺtka, cukor a vanilkový cukor. Následne do hmoty pomaly primiešajte múku zmiešanú s kypriacim práškom. Na záver primiešajte pripravenú dužinu a píniové semiačka.

Vytiahnite si formu, potrite ju maslom, nalejte do nej cesto a dajte piecť na 175 stupňov Celzia na 45 minút.

Komentáre ( 0)


VIAC Z My ženy