31. 12. 2020 06:00 | BRATISLAVA/tvnoviny.sk

Urobte si nezabudnuteľný Silvester aj doma. Tieto dobroty vám na stole nesmú chýbať

Koláče, muffiny, nátierky či utopence. To všetko stojí za pozornosť.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: shuterstock.com/Girts Ragelis

Či už trávite Silvester doma alebo u rodičov, skvelé pohostenie a dobrá nálada k nemu jednoznačne patrí. Prinášame vám preto inšpirácie na rýchle a chutné recepty.

Rýchle utopence

V klasickej slovenskej domácnosti nemôže nikdy chýbať pohár s utopencami. V prípade, že nemáte radi kupované, portál dama.cz prináša rýchly recept na ich domácu prípravu. Hotové utopence tak stihnú byť už medzi vašim silvestrovským pohostením.

Ingrediencie: 300 ml vody, 150 ml bieleho vínneho octu, 4 bobkové listy, 10 guličiek nového korenia, mleté čierne korenie, lyžička soli, lyžica horčicových semiačok, 2 cibule, 4-5 ks špekáčikov, ľubovoľná nakladaná zelenina (baranie rohy, feferónky, nakladaná cibuľa, uhorky).

Prečítajte si aj: Nevyhadzujte usadeniny z kávy! Poradíme vám, ako ich využijete v domácnosti a pri kráse

Postup: Najprv si pripravíte nálev. Vodu, ocot, bobkové listy, korenie, horčicové semiačka a mleté čierne korenie zvarte v jednom hrnci. Cibuľu si nakrájajte na čo najtenšie polmesiačiky a dajte do horúceho nálevu. Premiešajte a nechajte vychladnúť.

Na tenké kolieska si nakrájajte aj špekáčiky a vami zvolenú nakladanú zeleninu (cibuľky, uhorky, feferóny a pod.). Dajte všetko do misky, kde vyberiete aj z nálevu cibuľu s korením a všetko poriadne premiešate. Následne to dáte do sterilizovanej nádoby a zalejete studeným nálevom. Ak ho nemáte dostatok, dolejte nálevom z nakladaných uhoriek, cibuliek.

Nátierky

Nátierky na jednohubky, či chlebíčky sú neodmysliteľnou súčasťou silvestrovského stola. Okrem tradičnej bryndzovej, vajíčkovej a rybacej môžete tento rok vyskúšať aj rýchle recepty inšpirované portálom dama.cz.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: shutterstoc.com/GCapture
 

Na cesnakovú nátierku s ricottou potrebujete: 250 g ricotty, 100 g Lučiny, 4 lyžice smotany, 3 strúčiky cesnaku, lyžicu nasekanej pažítky, lyžičku nasekanej petržlenovej vňate, lyžičku nastrúhanej citrónovej kôry, soľ, čierne korenie.

Postup: V miske zmiešajte ricottu, smotanu a Lučinu. Následne pridajte pretlačený cesnak, bylinky, soľ, korenie a kôru. Dôkladne všetko premiešajte a nechajte v chladničke chvíľu postáť a môžete podávať.

Prečítajte si aj: Každoročný problém je opäť realitou. Takto zhodíte nadbytočné kilá po Vianociach

Na jemnú nátierku s paprikou potrebujete: 200 g jogurtovej majonézy, 150 g najemno nastrúhaného syra, červenú papriku, žltú papriku, malú cibuľu, soľ, korenie, nasekanú petržlenovú vňať.

Postup: Majonézu premiešajte s nastrúhaným syrom. Pridajte najemno nakrájanú cibuľu, na malé kúsky nakrájanú papriku, petržlenovú vňať, soľ a korenie. Všetko dôkladne premiešajte a nechajte v chladničke odležať do druhého dňa.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: shutterstoc.com/NoirChocolate
 

Na pivovú nátierku potrebujete: 250 g vyzretého camembertu, 50 g mäkkého masla, cibuľu, lyžičku mletej sladkej papriky, drvenú rascu, soľ, mleté čierne korenie, 3 lyžice piva.

Postup: Camember roztlačte v miske vidličkou a následne ho premiešajte s maslom. Keď sa zmes spojí, pridajte najemno nakrájanú cibuľu, soľ, korenie a pivo, aby ste získali konzistenciu nátierky.

Lístkové cesto

Piecť z lístkového cesta stihnete, aj keď pracujete, alebo jednoducho nemáte čas na nič náročnejšie.

Na nutellové kvetiny potrebujete: 2 ks lístkového cesta, Nutellu, kokos, mandle, vanilkový cukor, vajíčko na potretie

Postup: Rozvaľkáte si lístkové cesto a potriete ho čokoládovou nátierkou. Následne ju posypete kokosom. Na potreté lístkové cesto dáte druhé cesto a pritlačíte ich. Ostrým nožom nakrájate z cesta centimetrové pásiky, ktoré prstami potočte do vrtuliek a zatočte do kolieska, v podobe osích hniezd. Rozšľahajte vajíčko, pridajte doň vanilkový cukor a potrite kvetiny. Do stredu každej kvetinky dajte mandľu. Pečte do zlatista na 180 stupňoch Celzia.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: shutterstoc.com/Cloud Vision
 

Na špenátové hniezda budete potrebovať: Špenát, olivový olej, cesnak, soľ, nastrúhaný syr, lístkové cesto, vajíčko na potretie.

Postup: Na olivovom oleji si osmažte nadrobno nakrájaný cesnak. Špenát si opláchnite, nakrájajte a pridajte k cesnaku. Jemne to premiešajte, osmažte a vypnite. Vyvaľkajte si tenké lístkové cesto. Následne naň rovnomerne rozhoďte postrúhaný syr, potom špenát a opäť nastrúhaný syr. Lístkové cesto zrolujte a nakrájajte na kolieska. Tie umiestnite na plech, potrite vajíčkom a upečte na 180 stupňoch Celzia.


VIAC Z My ženy