23. 01. 2021 07:00 | BRATISLAVA/zg, Teleráno

Deťmi nenávidené jedlo na moderný spôsob. Granadiersky pochod ako ho nepoznáte

Vďačíme zaň Márii Terézii.

Granadír na moderný spôsob.
Granadír na moderný spôsob. Foto: Teleráno

Granadiersky pochod alebo granadír. S týmto jedlom je to ako so špenátom alebo zemiakovým prívarkom. Buď ho milujete alebo nenávidíte.

Bývalo pravidlom, že minimálne raz do mesiaca ho panie kuchárky navarili v školskej jedálni. Niektorí ronili slzy, iní si išli zobrať dupľu. Nech je to už akokoľvek, granadír má stále miesto v našej kuchyni.

Ak patríte do skupiny, ktorá ho nemala rada na klasický spôsob, šéfkuchár Eduard Šiška v Teleráne prezradil pár tipov a trikov na jeho vylepšenie. Možno vám budú jeho nové recepty na slovenskú klasiku páčiť a počas home officu si uvaríte jedlo, ktoré ste v detstve veľmi nemuseli.

Ako vznikol granadír

Známeho šéfkuchára z Telenára Vladimíra Morochoviča sme požiadali o vysvetlenie názvu jedla. Podľa neho slov názov je prevzatý z nemčiny a granatier znamená vojak - granátnik.

„Granatier vznikol na príkaz panovníčky Márie Terézie, ktorá vyhlásila, že jej vojsko musí dostať aspoň raz denne výdatné teplé jedlo. Autorom jedla je neznámy vojenský kuchár. Jeho jedlo veľmi chutilo a rýchlo sa rozšírilo z armády Jej veličenstva medzi pospolitým ľudom celej ríše a je obľúbené už niekoľko storočí," vysvetlil.

TIP: Aký je rozdiel medzi perkeltom a paprikášom? Nie je to o smotane

Podľa jeho slov pôvodný názov je granatier, ale nie granadír. Názov jedla si jednotlivé národy prispôsobili svojej rodnej reči.

Morochovič tvrdí, že jednotlivé variácie jedla prichádzali so surovinami v regiónoch, ktoré boli po ruke a obľúbené. Škvarky, klobása, slanina, či pečené bravčové mäso, ale aj restované hríby. Napr. na Liptove aj v regióne Hont ho často robievali s bryndzou.

Paprika je dôležitá

Dobrý granadír je o dobrej kvalitnej paprike. Najlepšia je údená, ale mali by ste používať mletú papriku maďarského typu, tvrdí Morochovič. Rozhodne nie španielsku, pretože je po nej granadír horký.

Šéfkuchár radí, že v jarných mesiacoch toto jednoduché jedlo môžete osviežiť najemno nasekanou jarnou cibuľkou, v modernej podobe si ho viem predstaviť lístkami baby špenátu či mladej cvikle.

Dva recepty na moderný granadír

Podľa Šišku je granadír chutné jedlo, ale dá sa ešte vylepšiť rôznymi ingredienciami. Do cibuľového základu pridal hríby a rozmarín, prílohou bola bravčová panenka. Opiekol ju na panvici v celosti, potom sa piekla v rúre desať minút pri teplote 190 stupňov.

V druhom recepte, ktorý je vhodný pre vegetariánov, namiesto zemiakov, ktoré sú jedna zo základných ingrediencií v klasickom recepte, pridal zeleninu. Použil brokolicu, mrkvu, cuketu, cibuľku, pór a hotový granadír posypal feta syrom, ktorý podľa šéfkuchára urobí jedlu sviežu chuť.

Granadír Gizky Oňovej.
Granadír Gizky Oňovej. Foto: Teleráno
 

Ak však máte radi klasiku, ponúkame vám recept na klasický granadír od najobľúbenejšej svokry na Slovensku Gizky Oňovej.

Suroviny

500 g sušených cestovín (fliačky sú klasika)
700 g zemiakov
300 g cibule
50 g údenej slaniny
50 g masti (oleja)
1 PL červenej papriky
1 KL mletého čierneho korenia

Postup

Cestoviny uvaríme v slanej vode a precedíme. Zemiaky uvaríme v šupe do mäkka, precedíme a necháme vychladnúť. Na tuku a údenej slanine podusíme nakrájanú cibuľu. Pridáme červenú papriku, primiešame uvarené cestoviny a na kolieska alebo kocky nakrájané zemiaky. Všetko dobre premiešame, osolíme, okoreníme a podávame s kyslou kapustou alebo zaváranou uhorkou.

 


VIAC Z My ženy