07. 02. 2021 10:34 | BRATISLAVA/zg, Teleráno

Ako dezert po obede nemusí iba zákusok. Skúste šúľance alebo čokoládové delobuchy

Známy šéfkuchár prezradil aj tip, ako ušetríte čas pri príprave.

Šéfkuchár Vladimír Morochovič s moderátormi Adrianou Polákovou a Darom Richterom.
Šéfkuchár Vladimír Morochovič s moderátormi Adrianou Polákovou a Darom Richterom. Foto: Petra Polčičová
Šéfkuchár Vladimír Morochovič s moderátormi Adrianou Polákovou a Darom Richterom.
Perky.
Perky.

Zemiaky a kapusta. Dve základné suroviny, z ktorých jedlá dominujú našej kuchyni. A práve zemiaky pripravujeme na rôzne spôsoby - pečené, robíme z nich zemiakovú kašu, šaláty alebo sú základom zemiakovej placky či harule.

Sú však tiež dôležité ingrediencia do obľúbeného zemiakového cesta. Ako sa povie tzv. mäsožravci z nich robia plnené guličky s cibuľou a slaninkou alebo taštičky, ktoré sa dajú plniť bryndzou, syrom, ale aj mäsom.

TIP: Kráľovná fašiangov je šiška. Skúste recepty na tradičnú sladkosť od známeho šéfkuchára

Zemiakové cesto sa dá pripraviť aj na sladký spôsob a nemusí byť z neho iba hlavné jedlo. Šéfkuchár pripravil v Teleráne tri tradičné slovenské recepty na sladký spôsob: šúľance, lekvárové perky (tzv. taštičky) a zemiakové gule plnené čokoládou. Dal im kúsok z modernej kuchyne a povýšil ich na dezert po obede. Hoci je príprava týchto jedál trošku náročnejšia na čas, výsledok určite pošteklí nielen vaše chuťové poháriky.

Robenie šúľancov.
Robenie šúľancov. Foto: Teleráno
 

V Teleráne Vladimír Morochovič prezradil aj pár trikov, ako si skrátiť čas na prípravu. Stačí vám na to iba krájadlo, ktorým budete došikma krájať šúľance z veľkého valčeka. Nemusíte tak stráviť niekoľko minút ich šúľaním na doske.

Zemiakové šúľance

Suroviny na 4 detské porcie

400 g zemiakov
125 g polohrubej múky
60 g krupice
štipku soli
1 vajce
15 g masla

Postup

Zemiaky uvarte v šupe v osolenej vode a nechajte vychladnúť. Potom ich najemno nastrúhajte do väčšej misy, pridajte všetky ostatné suroviny, múku, krupicu, soľ, vajce a maslo izbovej teploty. Vymieste cesto, v prípade potreby dosypte trochu múky.

Šúľance s makom.
Šúľance s makom. Foto: Teleráno
 

Cesto preložte na múkou vysypanú pracovnú dosku, rozdeľte na 8 častí a dlaňami šúľajte do tenkých dlhých valčekov s centimetrovým priemerom. Príborovým nožom nakrájajte na tri milimetre dlhé valčeky. Varte v osolenej vode niekoľko minút. Šúľance sú hotové, keď vyplávajú na povrch.

Lekvárové perky (taštičky)

Suroviny na zemiakové cesto pre 6 osôb

900 g v šupke uvarených zemiakov
160-180 g polohrubej múky
2 vajcia
5 g soli
slivkový džem s rumom a škoricou do perkov

Postup:

V šupke uvarené zemiaky si očistíme a na strúhadle postrúhame do misy. Pridáme múku, soľ, vajcia. Ak by sa cesto lepilo, pridáme ešte trocha múky. Cesto si sformujeme na pomúčenej doske. Valček cesta rozvaľkáme na dobre pomúčenej doske na centimetrovú hrúbku.

Perky.
Perky. Foto: Petra Polčičová
 

Cesto si nožom rozkrájame na štvorce. Do jednej strany dáme slivkový džem a preložíme. Okraje dobre zatlačíme. Perky vyvárame vo vriacej osolenej vode. Keď sú hotové, vyplávajú navrch. Vyberieme ich sitkom do misy a aby sa nezlepili, pokvapkáme ich olejom a premiešame varechou.

Tip na servírovanie: Hotové šúľance aj perky si môžete posypať makom, orechmi alebo opraženou strúhankou, cukrom a preliať maslom.

Čokoládové delobuchy - zemiakové gule plnené čokoládou

Suroviny

1 kg zemiakov
1 vajíčko
300 g hrubej múky
1 ČL vanilkového cukru
1 bio citrón / nastrúhaná kôra

Postup

Zemiaky v šupke umyjeme a uvaríme ich v mierne osolenej vode. Necháme ich vychladnúť, ošúpeme a postrúhame na jemno. Pridáme nastrúhanú citrónovú kôru, vanilkový cukor a soľ podľa chuti, potom hrubú múku a vajíčko. Vypracujeme zo zmesi cesto a urobíme z neho valček.

Čokoládové delobuchy - Zemiakové gule plnené čokoládou.
Čokoládové delobuchy - Zemiakové gule plnené čokoládou. Foto: Teleráno
 

Nenecháme cesto odpočívať, aby nezredlo. Z valčeka budeme odkrajovať kúsky cesta, ktoré následne roztláčame na akoby placku, ideálne na pomúčenej doske. Do takto pripraveného cesta vložíme 2 tabuľky čokolády, uzavrieme ho, aby vznikla guľka. Tie potom odvárame v mierne osolenej vode (väčšie množstvo vody) a cca 15 minút, až kým nevyplávajú na povrch.

Tip na servírovanie: Podávamé s omáčkou z lesného ovocia, teda rozvaríme lesné ovocie v džeme.

Vo videu sa od šéfkuchára dozviete radu, ako šúľance pripraviť na uskladnenie v mrazničke. Prezradil aj tip na to, aby sa vám zemiakové cesto nerozváralo.

 

 


VIAC Z My ženy