12. 02. 2021 06:00 | BRATISLAVA/tvnoviny.sk

Používate v kuchyni drevený riad? Poradíme vám, ako sa oň správne starať

Pomôže vám citrón, ocot, olej, ale aj vzduch.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: shutterstoc.com/AtlasStudio

Drevený riad je v kuchyniach po celom svete novodobý trendom. Pekné drevené misky na servírovanie, šalát či pochúťky vyzerajú naozaj elegantne. V poslednej dobe však získali nový význam aj dosky na krájanie. Tie slúžia už aj na servírovanie. Ani na klasické varešky nedajú mnohé gazdinky dopustiť. Aby však naozaj vyzeral drevný riad štýlovo a vydržal čo najdlhšie, je potrebná správna starostlivosť.

Umývanie a sušenie

Voda je najhorším nepriateľom dreveného riadu. Rýchle umývanie v teplej vode a saponáte na riad je preto najlepším spôsobom, ako tento druh riadu vyčistiť. Práve preto nie je vhodné ani umývanie v umývačke riadu. Vždy používajte mäkkú stranu hubky a nie drsnú, mohli by ste totiž poškodiť pekný ochranný povrch.

Drevo vždy osušte utierkou a nechajte vyschnúť na vzduchu, aby sa čo najrýchlejšie odstránila vlhkosť.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: shutterstoc.com/Africa Studio
 

Ohrievanie

Ďalším nepriateľom drevného riadu je teplo. Spôsobiť môže deformáciu a štiepenie dreva. Riad preto nedávajte do mikrovlnnej rúry, na radiátor, do rúry na pečenie a taktiež je to ďalší dôvod, prečo ho neumiestniť ani do umývačky riadu.

V prípade, že chcete dať napríklad do drevenej misky teplé jedlo, zohrejte ho osobitne. Tekuté jedlá ako polievky by sa do drevených misiek nemali dávať vôbec.

Prečítajte si aj: Tajný recept na pizzu od talianskeho šéfkuchára. Potrebujete iba päť ingrediencií

Odstránenie zápachu, farby a dezinfekcia

V prípade, že vám začne riad zapáchať alebo sa od niečoho zafarbí, vyskúšajte trik so soľou a citrónom. Prekrojte citrón na polovicu a dané miesto jemným trením očistite.

Ak máte drevnú kuchynskú dosku a krájate na nej mäso, dôležitá je aj dezinfekcia. Na tento účel vám najlepšie poslúži ocot. Dosku po umytí pretrite handričkou namočenou v octe a doska mi mala byť čistá. Ak chcete dezinfikovať aj zvyšný riad, ponorte ho na desať minút do octového kúpeľa, ktorý pripravte v pomere 1:5. Odstránia sa baktérie aj z pórov dreva.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: shutterstoc.com/nicemyphoto
 

Ošetrovanie

Aby ste predĺžili účinnosť a krajší vzhľad dreveného riadu, použite pri jeho ošetrení olej, pokojne aj olivový. V malom množstve ho naneste na vreckovku a pretrite povrch pomôcok. Poprípade môžete olej rozotrieť aj prstami. Riad to ochráni pred popraskaním, preniknutím vody, ale aj baktérií.

Prečítajte si aj: Trápia vás starecké škvrny? Zbavíte sa ich aj týmito potravinami

Skladovanie

Ďalším nepriateľom drevených pomôcok je priame slnečné svetlo. Riad môže predčasne zostarnúť, zmeniť farbu a vysušiť z prírodných olejov. Skladujte preto pomôcky na chladnom a tmavom mieste, napríklad v špajzi, aby bola zaistená ich dlhá životnosť, radí portál instructables.com.

Komentáre ( 0)

 

VIAC Z My ženy