13. 02. 2021 07:00 | BRATISLAVA/zg, Teleráno

Silný vývar pre pohladenie tela i duše. Ktorej zelenine sa treba vyhnúť?

Šéfkuchár Morochovič prezradil aj dva spôsoby, ako môžeme zvýrazniť jeho chuť.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: beats1/shutterstock.com

K zimným jedlá patrí dobrá silná polievka. Isto nám dáte za pravdu, že dobrý vývar je pohladením duše i tela, pomáha aj pri liečení vysokých teplôt počas choroby. Keďže je jeho príprava náročnejšia na čas, ako pri iných polievkach, je ideálne si ho pripraviť cez víkend.

Viete, čo do vývaru patrí a čo nie? Odpoveď na túto otázku sa pokúsil dať obľúbený šéfkuchár a tovaroznalec Vladimír Morochovič a prezradil aj pár trikov, ako urobiť čo najlepší vývar.

Dva spôsoby prípravy vývaru

Základom dobrého vývaru je koreňová zelenina a dobré kvalitné mäso. V prípade kuraťa vykostíme prsia, pretože najlepšie podľa neho na vývar sú kĺbové časti. 

Chuť vývaru môžete znásobiť dvomi spôsobmi. „Kura zaparíme, zlejeme vodu, potom ho vložíme do studenej vody a pridáme koreňovú zeleninu. Pri tomto spôsobe sa bude bielkovina menej zrážať na vrchu polievky," prezradil v Teleráne.

Prečítajte si aj: TOP 10 rád, aby sa vám vydarila mäsová polievka

Druhý spočíva v zbavení sa tuku. Do vopred predhriatej rúry na 200 až 220 stupňov dáme zapiecť do červena kúsky kuraťa. Ideálny je čas medzi 10 až 20 minútami.

„Takto dostaneme do vývaru základnú chuť. Mäso po vybratí z rúry zase vložíme do studenej vody. Platí to aj pri hovädzine. A prečo? Studená voda mäsu dodá v budúcom vývare čas na rozloženie chutí," zdôraznil.

Morochovič upozornil, že vývar musíme pripravovať veľmi pomaly. „Iba vtedy bude poriadne silný. Ak s ním pracujete pomaly, celá usadenina z bielkovín ostane na spodku hrnca a nanaberiete ju do taniera," pripomenul.

(Ne)chcená zelenina do vývare

Morochovič tvrdí, že všetka zelenina je v polievke jedlá. „Musíte však vedieť, že zeleniny ako reďkovka, kel, kapusta, karfiol, brokolica majú v sebe silicové oleje a veľa síry. A práve ona pri dlhom varení uvoľňuje arómu, ktorá nám môže podľa vône znechutiť celú polievku," vysvetlil.

Netvrdí však, že všetku zeleninu nemôžeme dať do vývaru. Ako príklad uviedol, že v Ázii dávajú čerstvú reďkovku, kaleráb, papriku a ostatnú spomínanú zelenina na tanier a zalejú ich horúcim vývarom. Poznamenal, že silný vývar zakladajú rovnako ako my na Slovensku.

 


VIAC Z My ženy