19. 02. 2021 06:00 | BRATISLAVA/tvnoviny.sk

Zvyknete si zamraziť potraviny? Dajte si pozor, niektoré do mrazničky naozaj nepatria

Znehodnotí sa ich kvalita aj chuť.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: shutterstoc.com/BravissimoS

Mraznička je jedným z najlepších spôsobov predĺženia životnosti potravín. Nielenže ich dlhodobo uskladníte, ale v stave núdze tam môžete objaviť zmrazené jedlo, mäso či cesto. Hlavne v tomto období, keď nikto nevie, či neskončí v 14-dňovej karanténe, je dobre byť zásobovaný.

Výhodou je, že sa väčšinou zmrazením neznehodnocujú živiny a vitamíny v potravinách. Preto je dobré uskladniť tam sezónnu zeleninu, ovocie, mäso, ale aj pečivo. Existujú však potraviny, ktoré by do mrazničky nemali ísť. Znehodnotí sa tam ich kvalita aj chuť, tvrdí portál cnet.com.

Ryža, zemiaky a cestoviny

Ryžu a cestoviny môžete dať do mrazničky, po ich rozmrazení sú však kašovité, rozmočené a strácajú chuť.

Predpripravené zemiaky do mrazničky dať môžete, predsa len hranolky a americké zemiaky sa podobne aj predávajú. Horšie je to so surovými zemiakmi, tie sú po zmrazení zrnité. Najskôr ich teda uvarte a uložte do nádob určených na uskladnenie v mrazničke.

Prečítajte si aj: Potraviny, z ktorých sa extrémne priberá. Tieto radšej domov ani nekupujte

Čerstvé paradajky, uhorky a šalát

S rajčinami je to podobné ako so zemiakmi. Varené a upravené paradajky sú na zmrazenie vhodné, ale čerstvé paradajky takto naozaj neuskladňujte. Po rozmrazení sú slizké a chutia naozaj zle.

Zmrazenie škodí aj uhorkám. Tie sú veľmi vodnaté a dobré práve čerstvé, chrumkavé, po rozmrazení už také nebudú. To isté platí pre listový šalát.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: shutterstoc.com/Ahanov Michael
 

Majonéza a omáčky

Majonéza musí byť vždy čerstvá, aby mala krémovú konzistenciu a svoju typickú chuť. Mrazenie spôsobuje, že sa v majonéze vytvoria hrudky a zmení sa aj jej farba.

Na mrazenie sú všeobecne háklivé omáčky, hlavne, ak sú zahustené múkou, na báze vajec a riskantné sú aj tie so smotanou. Zvykne sa z nich stať hrčkovitá zmes.

Mlieko, syr, smotana a jogurt

Mlieko zvykne rýchlo podliehať skaze, ale zmrazením jeho život nepredĺžite, skôr ho urýchlene skončíte. Rozmrazené mlieko je vodové a chuťovo sa na seba ani nepodobá. Využiť ho však budete môcť ešte pri varení, tam by sa to mohlo stratiť.

Hrudkovitosť sa môže vytvoriť po rozmrazení aj v jogurtoch a smotane. Nevhodné sú aj tavené a smotanové syry, ktoré sú výborné práve vďaka svojej štruktúre.

Prečítajte si aj: Ste po šaláte stále hladný? Poradíme vám, ako si ho máte správne nakombinovať

Vyprážané jedlá

Veľmi veľa vyprážaných produktov je dostupných v supermarketoch, ich kvalita a chuť nie sú stopercentné. Samozrejme, sú značky, ktoré to dokážu urobiť naozaj dobre a rozdiel ani nerozoznáte. V mnohých prípadoch však máte pocit, že je olejom nasiaknuté celé jedlo. Zoberte si, že dáte zmraziť rezeň v trojobale. Aký si myslíte, že bude?

Celé vajcia

Čerstvé vajcia po zmrazení zväčšia svoj objem, a tak hrozí, že ich škrupina praskne. Ak potrebujete zmraziť vajcia, uvarte ich, alebo ich rozbite a bielka a žĺtky dajte do vrecka na mrazenie.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: shuterstock.com/Ika Rahma H
 

Predtým mrazené mäso

Rozmrazovanie a opätovné mrazenie potravín nie je zdravé. Môžu sa tam vytvoriť baktérie, taktiež sa mäso vysuší, keďže pri rozmrazovaní stratí vodu a celkovo to nie je dobrá voľba. Radšej ho naložte do olejovo-cesnakového pácu a nechajte v chladničke.

Komentáre ( 0)

 

VIAC Z My ženy