19. 02. 2021 06:00 | BRATISLAVA/tvnoviny.sk

Domáce chipsy sú naozaj na zjedenie. Pochutnajte si na vlastnej zeleninovej pochúťke

Pripraviť si ich môžete zo zemiakov, bataty zemiakov, cvikly, mrkvy ale aj petržlenu.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: shutterstoc.com/Mehmet Cetin

Lupienky či chipsy sú nesmierne obľúbenou pochúťkou. Ich nevýhodou je, že sú veľmi kalorické a ľahko sa z nich priberá. Aby ste si na nich mohli bez výčitiek pochutiť, pripravte si ich radšej doma.

Domáce zemiakové lupienky sú totiž zdravšie ako v obchode. Majú nižší obsah tuku, sodíka a neobsahujú konzervačné látky. Okrem iného si ich môžete pripraviť nielen zemiakov aj z bataty zemiakov, zeleru, cvikly a inej zeleniny.

Prečítajte si aj: Aký je život bez alkoholu? Prezradíme vám, ako by sa zmenilo vaše telo

Domáce chipsy

Budete potrebovať: 7 zemiakov, 2 litre studenej vody, 5 lyžičiek soli, 2 lyžičky cesnakového prášku, lyžičku zelerovej soli, lyžičku korenia, olej

Postup: Nožíkom očistite zemiaky, šupky však nevyhadzujte a dajte ich bokom. Zemiaky nakrájajte na tenké plátky, ak máte doma kuchynský robot, pokojne ich narežte na ňom. Vložte ich do veľkej misy, zalejte vodou a pridajte soľ. Nechajte ich namočené polhodinu.

Potom zemiaky sceďte, osušte papierovými utierkami. V malej miske zmiešajte cesnakový prášok, zelerovú soľ a korenie.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: shutterstoc.com/Vinicius Bacarin
 

Na liatinovej alebo inej ťažkej panvici zohrejte olej. Zemiaky smažte po dávkach za stáleho miešania do zlatohneda, potrvá to približne tri až štyri minúty. Vytiahnite ich štrbinovou žufaňou, sceďte na papierových utierkach a posypte dochucovacou zmesou. Skladujte vo vzduchotesnej nádobe, radí portál tasteofhome.com.

Chipsy zo šupiek

Budete potrebovať: šupky zo zemiakov, olivový olej, soľ a bylinky

Postup: Šupky umyte a vysušte. Následne ich premiešajte s olejom a korením a dajte piecť do rúry na až 20 minút na 200 stupňov.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: shutterstoc.com/stockcreations
 

Batatove a zeleninové lupienky

Budete potrebovať: bataty, olivový/repkový olej, korenie podľa chuti ak chcete cviklu, zeler, mrkvu a petržlen

Postup: Postup je podobný ako vyššie. Zemiaky si očistite a nakrájajte na tenké plátky, tie pokojne prerežte na polovicu. V Miske ich premiešajte s olejom a korením a dajte piecť do rúry. Bataty je potrebné piecť približne pol hodinu na nižšej teplote.

Podobne ako bataty môžete pripraviť aj zelerové, cviklové, mrkvové a petržlenové lupienky. Sú zdravé a po upečení naozaj veľmi chutné.

Komentáre ( 0)

 

VIAC Z My ženy