21. 02. 2021 07:00 | BRATISLAVA/tvnoviny.sk

Nie všetko s označením zdravé, také aj naozaj je. Odborníci radia, ktoré potraviny skôr škodia

Je potrebné byť dôsledný a zachovať si pestrý jedálniček.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: shutterstoc.com/Sia Footage

Ľudia sú dôverčiví a často sa riadia vecami a postupmi, ktoré im niekto poradí a odporučí. Hlavne pri skúšaní a objavovaní nových vecí.

Napríklad, keď sa rozhodnete žiť zdravo, nakúpite si produkty a potraviny s označením bio, nízkotučné a zdravé, aby ste mali doma všetko k dispozícii. Nie vždy sú však uvedené informácie správne a dokonca nie vždy sa aj odborníci poriadne pozrú na zloženie a preklopia si ho na skutočný dopad na zdravie.

Samozrejme, nie je dobré sa úplne obmedzovať a niečo stopercentne vylučovať, treba byť však dôsledný a zachovať jedálniček pestrý.

Prečítajte si aj: Domáce chipsy sú naozaj na zjedenie. Pochutnajte si na vlastnej zeleninovej pochúťke

Bezlepkové potraviny

Už približne pred rokom sa začali šíriť fámy, že bezlepkové potraviny sú výborné pri chudnutí a vhodné pre všetkých ľudí, aj tých, ktorí touto genetickou chorobou netrpia. „Neexistuje dôkaz, že prísna bezlepková diéta je prospešná pre zdravého človeka. Je dokonca možné, že u neho dosiahne presný opak. Bezlepková strava je ochudobnená o vlákninu, nie je celozrnná, čo môže spôsobiť zdravotné problémy," hovorí gastroenterologička Suzanne Mahasyová.

Taktiež nie je pravda, že je bezlepková strava menej kalorická a vhodná na chudnutie. „Absencia lepku nezaručuje, že je výrobok diétnejší. Do bezlepkových výrobkov býva pridaný tuk, cukor a produkty ako pšenica nahradené ryžou, pohánkou a kukuricou," hovorí špecialistka Alyssa Rothschildová.

Ilustračný záber.
Ilustračný záber. Foto: Shutterstock / Yuriy Ivanovskiy
 

Kokosový olej

Pri varení hlavne v ázijskej kuchyni sa často využíva kokosový olej. Často ho ľudia aj odborníci ospevujú a využívajú nielen pri varení, ale aj pečení. Aj keď je prospešný na zdravie, je nutné uvedomiť si, že stále ide o tuk, ktorého vysoký príjem nie je vhodný.

„Kokosový olej sa v dnešnej dobe pridáva úplne všade. Od ovocných smoothie cez opekanie zeleniny až po kávu. Ide však o tuk, ktorého by sme nemali konzumovať viac ako dve lyžičky denne. Nahradiť by ste ním mali menej zdravé tuky, ale dajte si pozor, aby ste to nepreháňali a neprijímali zbytočné kalórie," hovorí Lisa Brunová, výživová poradkyňa.

Prečítajte si aj: Potraviny, z ktorých sa extrémne priberá. Tieto radšej domov ani nekupujte

Proteínové tyčinky

Pri diétach sa často stretnete s odporúčaním na proteínové kaše, drinky a tyčinky. „Väčšina tyčiniek obsahuje vysoké množstvo cukru. Platí to aj pre tie, na ktoré uvádzajú nízky obsah cukru," hovorí odborníčka Jenn LaVarderová. Namiesto cukru zvyknú používať glukózovo-fruktózový sirup, ktorý dokonca zhoršuje ukladanie tuku v tele.

Pokiaľ potrebujete na desiatu prijať bielkoviny a energiu, dajte si radšej hrsť prírodných orechov.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: shutterstoc.com/losinstantes
 

Jogurty

Nie je jogurt ako jogurt. Dôležité je čítať ich zloženie, všímať si pomer tuku (nemal by byť väčší ako 2 až 3 percentá) a obsah cukru (ideálne 3-4 gramy). Najvhodnejším je nesladený biely jogurt, bez pridaných farbív a iných látok.

Chia semiačka

Všetkého veľa škodí, aj chia semiačok. Ich účinok je prospešný, ak sa prijímajú s mierou, na dospelého jedinca ideálne dve lyžice denne. Získate vďaka nim vlákninu, omega-3 mastné kyseliny a iné prospešné látky. Ak sa však prijímajú vo veľkom, môžu spôsobiť zápchu a bolesti žalúdka.

Komentáre ( 0)

 

VIAC Z My ženy