04. 03. 2021 18:00 | BRATISLAVA/tvnoviny.sk

Milujete steaky? Poradím vám, ako si pripravíte dokonalý aj u vás doma

Na kvalitný steak je potrebné hlavne kvalitné mäso.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: shutterstoc.com/bucks134

Výborným šťavnatým steakom pohrdne len málokto. Aj keď má každý kuchár svoje vlastné tajomstvo a triky na jeho prípravu, veríme, že si ho pripraviť môžete aj doma. Minimálne pokiaľ sa neuvoľnia opatrenia a neotvoria opäť reštaurácie.

Základom dobrého steaku je kvalitné mäso. Zaujímajte sa o plemeno a vek zvieraťa, jeho pôvod, ako dlho mäso zrelo a z akej časti zvieraťa je. Najlepšie steaky sú z hovädzieho mäsa, z mladých býkov, prípadne jalovíc. Ak je správne odležané, má hnedú farbu. Kuraciemu a bravčovému mäsu stačí jeden alebo dva dni na správne dozretie, hovädzie potrebuje aj tri týždne.

Správne vyzreté mäso spoznáte aj na dotyk, pod tlakom prsta bude mäkké a bude sa dať formovať, kdežto surové mäso je pružné. Ak naozaj túžite po šťavnatom kúsku, vyberte si mäso mramorované tukom.

Prečítajte si aj: Kuchynský odpad je od nového roku povinne recyklovaný. Prečo sa táto vyhláška netýka Bratislavy a Košíc?

Ako na to

Ešte pred samotným varením si vyberte mäso z chladničky a nechajte ho hodinu až dve temperovať pri izbovej teplote. Mäso tak nezažije tepelný šok.

Ak ste si kúpili kvalitné mäso, nie je potrebné ani niekoľkodňové pacovanie v oleji či špeciálne dochucovanie, stačí iba soľ a korenie.

Steak si rovnomerne vytvarujte, ochuťte a zľahka ho zatiahnite na rozpálenej panvici/grile (2 až 3 minúty z každej strany). Pri otáčaní položte druhú stranu steaku na čistú časť panvice/grilu. Miesto, na ktorom bolo na prvej strane, je totiž už zľahka ochladené. Mäso nie je potrebné otáčať nasilu, ak sa prilepilo, samé sa aj odlepí pri správnom prepečení. Steak otáčajte vždy tupým nástrojom, akým sú kliešte, aby z neho nevytiekla šťava, radí portál milujemedobremaso.cz. Vidličkou by ste ho jednoducho prepichli.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: shutterstoc.com/Natalia Lisovskaya
 

Hotové mäso je u každého jedinca v inom stave, keďže niekto preferuje krvavý, iný stredne prepečený alebo prepečený steak. V prípade, že používate pri varení teplomer, tak stredne prepečený steak má mať teplotu 55 až 60 stupňov. Zistiť to však môžete aj dotykom, čím je mäso tvrdšie, tým je prepečenejšie.

Trik na mäkkosť

Ak ste si nezadovážili dobré mäso, nie je dostatočne mäkké, pomôcť si môžete jedlou sódou. Ako upresňuje portál prostreno.cz, zvyšuje pH na jeho povrchu a rozkladá jeho povrchové bielkoviny, vďaka čomu je mäso jemné a mäkké.

Dajte si mäso do misky a na každých 250 gramov mäsa pridajte čajovú lyžičku sódy a 1000 ml vody. Mäso nechajte odstáť v tejto zmesi približne tri až štyri hodiny, následne ho premyte a ľubovoľne pripravte.

Komentáre ( 0)

 

VIAC Z My ženy