17. 03. 2021 06:00 | BRATISLAVA/Teleráno, zg

Takto hravo preplávate pôstom. Skúste moderné recepty známeho šéfkuchára s rybami

Mali by sme ich mať na tanieri aspoň raz za týždeň.

Šéfkuchár Vojto Artz v Teleráne.
Šéfkuchár Vojto Artz v Teleráne. Foto: Teleráno

Napriek tomu, že nie sme krajina s morom, Slováci obľubujú ryby. Sú základom zdravého jedálnička a odborníci z pensylvánskej univerzity odporúčajú, že by sme ich mali mať na tanieri aspoň raz za týždeň. Treska, losos, kapor, pstruh či filé. Je jedno, pre ktorý druh sa rozhodnete.

Rodičia by ich mali od útleho detstva servírovať aj ratolestiam. Ideálne je dať im ich prvýkrát v desiatich mesiacoch. Upozorňujeme ale, že deti na chuť rybám a ich mäsu prídu až ako dvojročné. Vedci tiež tvrdia, že deti, ktoré dostanú raz do týždňa rybu na tanier, majú v priemere o štyri body vyššie IQ.

Jedlá obsahujúce vitamín D.
Jedlá obsahujúce vitamín D. Foto: bitt24 /shutterstock.com
 

Jedením rýb posilňujete imunitu, ktorá je v dobe pandémie koronavírusu vystavená veľkej skúške. Pre imunitu je dôležitý vitamín D, ktorý môžeme do tela dostať hlavne od Slnka. Keďže ho je ešte málo, pokojne treba siahnuť po rybách. Obsahujú aj dôležité omega mastné kyseliny a silný antioxidant - selén.

Aj na prísny pôst môžete jesť rybu

Ryba je aj jedlo, ktoré má veľký význam v živote veriacich. Môžu ju konzumovať aj na prísny pôst - Popolcovú stredu i Veľkonočná piatok. Hovorí sa, že v bežný piatok, ktorý je Deň pokánia, by sa nemalo jesť mäso. O rybách to neplatí.

V našej kuchyni sme naučení jedávať rybu spracovanú na klasický spôsob na slano napr. vyprážanú alebo pečenú. Prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov Vojto Artz v Teleráne ukázal pár receptov, ako si rybu môžete urobiť aj na sladko.

Vychytávkou určite bude kombinácia losos s mangom a koriandrom. A možno sa vám budú viac páčiť aj Jarné rolky z lososa v ryžovom papieri.

 


VIAC Z My ženy