18. 03. 2021 06:00 | BRATISLAVA/Teleráno, zg

Focacciu si zamilujete. Príprava je jednoduchá, ale cesto musí zrieť dva dni

Nemusíte ju jesť iba na slano, Taliani milujú aj sladkú verziu.

Šéfkuchár Andrea Ena s moderátormi Kvetkou Horváthovou a Tomášom Juríčkom i spevákom Robom Opatovským.
Šéfkuchár Andrea Ena s moderátormi Kvetkou Horváthovou a Tomášom Juríčkom i spevákom Robom Opatovským. Foto: Alexandra Haňdiaková
Šéfkuchár Andrea Ena s moderátormi Kvetkou Horváthovou a Tomášom Juríčkom i spevákom Robom Opatovským.
Slaná focaccia.
Šéfkuchár Andrea Ena v Teleráne.

Kto miluje Taliansko, určite nám dá za pravdu. Pizza je jedlo číslo jedna, druhá je focaccia. Taliani ju jedávajú od rána do večera. Dokonca je vraj to prvé, čo si ráno namáčajú do kapučína.

Focaccia je plochý chlieb, ktorý sa pečie v rúre. Pripomína naše chlebové osúchy, ktoré piekli naše staré mamy zo zbytkov cesta a navrch dávali slaninku alebo aj cesnak.

V niektorých regiónoch ju prezývajú aj pizza bianca alebo aj chlieb chudobných. Vďaka jednoduchým a ľahko dostupným surovinám si ju môže pripraviť každý.

Buď je potretá len olivovým olejom a posypaná bylinkami, alebo s jednoduchou oblohou napr. olivami, paradajkami či syrom. Robí sa prevažne na slano, ale viete si ju pripraviť aj na sladko. Focaccia sa môže podávať ako príloha alebo ako sendvičový chlieb.

Slaná a sladká focaccia.
Slaná a sladká focaccia. Foto: Alexandra Haňdiaková
 

Tak ako pri pizzi, aj v prípade focaccie existuje niekoľko druhov, ktoré majú v každom regióne iné pomenovanie. Ako vysvetlil šéfkuchár Andrea Ena, najznámejšia je Janovská focaccia, ktorá je potretá iba olivovým olejom so soľou a rozmarínom.

Po upečení ju môžete rozkrájať a urobiť aj ako plnený sendvič, náš tzv. lepeňák. Dáte tam napr. prosciutto crudo (naša šunka - pozn. red.), paradajky, mozzarellu alebo mäkký syr.

V Teleráne pripravil niekoľko druhov focaccie, vrátane tej na sladko. Za najdôležitejšie považuje cesto, ktoré by pre dobré vykysnutie malo oddychovať 48 hodín.

Šéfkuchár Andrea Ena v Teleráne.
Šéfkuchár Andrea Ena v Teleráne.
 

„Ak ju chceme rýchlo, dáme viac kvásku a je to hotové. Je to ale ťažšie na strávanie. A tak, čím menej kvásku alebo drožda, tým focacciu ľahšie strávite. Dlhšie odstáte cesto je aj nadýchanejšie," radí taliansky šéfkuchár.

Ena doplnil, že postup pre prípravu cesta na sladkú focacciu je rovnaký ako na slanú. Rozdiel je iba v tom, že pred pečením posype vrch cesta kryštálovým cukrom a dá ju zapiecť.

Recept na focacciu od Andrea Enu

Suroviny

1 kg hladká múka typ 00 alebo múka na pizzu s vyšším obsahom lepku (dostať ju v obchodoch)
750 ml vody
50 ml olivového oleja
25 g droždia
25 g soli

Postup

Urobíme si kvások, potom ho zmiešame so všetkými ingredienciami tak, aby sa cesto odliepalo od stien misky. Necháme ho kysnúť asi 45 minúť, ideálne je až 48 hodín.

Potom cesto vyvaľkáme, vytiahneme na plech. Na vrch môžete dať olivy, paradajky alebo len lístky rozmarínu. Surovú focacciu pokvapkáme olejom a pred vložením do rúry necháme ešte aspoň pol hodinu postáť. Potom pečieme pri teplote asi 200 stupňov asi 30 minút.

 


VIAC Z My ženy