18. 03. 2021 17:00 | BRATISLAVA/tvnoviny.sk

Nezvyčajné využitie papiera na pečenie. Tieto triky musíte vyskúšať

Ušetríte si robotu, čas, peniaze aj priestor pri uskladňovaní.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: shutterstoc.com/9dream studio

Papier na pečenie sa používa už od nepamäti, je jedným z najužitočnejších a najpraktickejších predmetov, ktorý môžete mať po ruke vo svojej kuchyni. Vďaka silikónovému povlaku je odolný voči mastnote a vlhkosti, dostatočne pružný na zloženie, ale aj dostatočne pevný na to, aby sa neroztrhol. Taktiež je odolný voči teplu až do teploty 450 stupňov Celzia. Môžete si kúpiť papier na pečenie v kotúčoch alebo ako vopred narezané kusy. V niektorých prípadoch ho môžete použiť opakovane.

Prečítajte si aj: Čo musíte urobiť, aby ste spálili kalórie z piatich tradičných pokrmov na raňajky, obed či večeru

Podklad vo forme a pomôcka pri vyklopení

Drvivá väčšina ľudí ho používa iba ako podklad. Obloženie plechu papierom chráni nielen formu na pečenie, ale aj jedlo, nezáleží pritom či pečiete zeleninu, tortu, sušienky, koláč alebo čokoľvek iné. Môže pôsobiť ako vrstva izolácie medzi formou a potravinami, aby sa nepripálili či neprilepili a aby sa zabezpečilo ich rovnomerné pripravovanie.

Pečiete korpus na tortu vo forme, ktorá sa nedá po bokoch otvoriť? Či už je to hrniec, kovová miska alebo kameninová forma, problém nastane pri vyklápaní cesta. Ako ho dostanete z formy v celku a bez poškodenia? Portál washingtonpost.com zdieľal dobrý nápad a namiesto rovnomerného kruhu nechal na dvoch stranách ešte dostatočne dlhé obdĺžniky. Keď dal následne papier do formy, obdĺžniky sa tiahli po bokoch formy smerom nahor, kde horný okraj presiahnu ešte asi štyri centimetre. Pomocou nich po umečení korpusu cesto ľahko vytiahnete.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: shutterstoc.com/Leena Robinson
 

Namiesto košíčkov na muffiny

Minuli sa vám košíky na pečenie? Nemusíte zúfať, vytvoriť si ich môžete aj z papiera na pečenie. Nie je to síce rýchle a muffiny nebudú ani také hladké po okrajoch, ale na ich chuti to nezaškodí. Na internete sú dostupné aj rôzne návody, ako na to. V zásade si však vystrihnete štvorec papiera a zoberiete si niečo, s čím ho vyformujete, napríklad decový pohár alebo plechovku.

Vaľkanie cesta

Papier na pečenie vám veľmi pomôže aj pri vaľkaní cesta. V prípade, že sa vám cesto na normálnej doske nedá vyvaľkať, siahnite na dva papiere a vyvaľkajte cesto medzi nimi. Ak pečiete osie hniezda alebo štrúdľu, umiestnite cesto na okraj papiera a zrolujte ho pomocou neho. Uľahčíte si tak prácu a pôjde vám to od ruky. Rovnako môžete na papier položiť aj cesto na sušienky, taktiež ho pomocou papiera vytvarovať na valec a nakrájať.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: shutterstoc.com/Chatham172
 

Varenie

Francúzsko je krajinou s vynikajúcou kuchyňou a jedným z ich tajomstiev je aj varenie v papieri na pečenie. Jednotlivé potraviny zabalte ako balíček, vďaka tomu vyzerajú aj zaujímavo na tanieri. Uľahčí vám to aj čistenie nádob. A aké jedlo sa dá takto pripraviť? V podstate čokoľvek od morských plodov, cez ryby, kuracie mäso, živánsku, ale aj zeleninu. Jedlo si zachová svoju šťavnatosť a dokonca ho môžete pred zabalením aj podliať vínom či pokvapkať citrónom, mliekom alebo vývarom.

Využiť ho môžete aj pri príprave toastov či grilovaní mäsa na kontaktnom grile. Ochránite tak spotrebiče a ušetríte si minúty komplikovaného čistenia. Stačí ak toas, klobásky či mäso umiestnite medzi dva kúsky papiera.

Skladovanie

Papier na pečenie môže slúžiť aj ako ochranný obal. Môžete si do neho zabaliť sendviče na cestu, sušienky ku káve, ale aj upečený koláč. V prípade, že potrebujete navrstviť viaceré potraviny a jedlá vedľa seba či pod seba, papier na pečenie vám poslúži na oddelenie jednotlivých vrstiev. Použiť ho môžete aj na uskladnenie potravín do mrazničky či už je to slanina, klobása alebo cesto.

Prečítajte si aj: Focacciu si zamilujete. Príprava je jednoduchá, ale cesto musí zrieť dva dni

Zdobenie

Pečiete tortu a chcete si ju ozdobiť? Z papiera si môžete zrolovať lievik, zalepiť okraj a cezeň naliať čokoládu, či vytvoriť kvetiny. V prípade, že ste sa rozhodli omočiť parížske rožky v čokoláde, spraviť banánové jednohubky alebo pokvapkať muffiny polevou, môžete ich umiestniť a nechať uschnúť na papieri na pečenie, na ktorý sa nikdy neprilepia.


VIAC Z My ženy