24. 03. 2021 06:00 | BRATISLAVA/tvnoviny.sk

Potrebujete si rozmraziť potraviny? Poradíme vám, ako to urobíte bezpečne, rýchlo a účinne

Najbezpečnejším spôsobom rozmrazovania potravín je chladnička.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: shutterstoc.com/BravissimoS

Uchovávanie potravín v mrazničke je veľmi účinný a šetrný spôsob predĺženia životnosti produktov. Občas sa stane, že zabudnete vytiahnuť mäso do polievky, rozmraziť polievku či vytiahnuť rybu na večeru. A práve preto vám prinášame niekoľko spôsobov, ako môžete bezpečne a účinne rozmraziť jedlo.

Prečítajte si aj: Nezvyčajné využitie papiera na pečenie. Tieto triky musíte vyskúšať

V chladničke

Najbezpečnejším spôsobom rozmrazovania potravín je chladnička. Keď sú potraviny rozmrazené v chlade, nemusia prechádzať cez teplotne nebezpečnú zónu.

Rozmrazovanie jedla v chladničke môže trvať pomerne dlho, napríklad takej morky aj niekoľko dní. Na každých 2,5 kg potraviny musíte čakať najmenej 24 hodín. Rozmrazovanie aj malých vecí bude trvať minimálne celý deň. Rozmrazované potraviny vždy umiestnite na najnižšie police, aby nekvapkali.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: shutterstoc.com/Zyn Chakrapong
 

V mikrovlnnej rúre

Na rýchle rozmrazenie malých predmetov môžu byť veľmi užitočné mikrovlnné rúry. Majte na pamäti, že teplo pri použití mikrovlnnej rúry nerovnomerne prechádza jedlom, a tak ho musíte viackrát otáčať, premiešať či prekladať. Rozmrazený produkt je určený na okamžitú konzumáciu či ďalšiu tepelnú úpravu.

Súčasť varenia

Niektoré potraviny sa môžu variť a piecť priamo z mrazeného stavu. Patria medzi ne napríklad mrazené prílohy (krokety, hranolky, zemiaky), pizza, mrazená zelenina či mrazené cesto na pečivo. Ak ste si zabudli vytiahnuť kosti do vývaru či klobásu do kapustnice, ide o spôsob prípravy jedla, kedy to samotnej chuti a kvalite jedla v podstate vôbec neuškodí, a tak ich tiež môžete rovno hodiť do hrnca.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: shutterstoc.com/Suneodelta9988
 

Vodou

Rozmraziť potraviny môžete aj studenou a teplou vodou, ide však o najmenej preferovaný spôsob, keďže sa ľahko môžu pokaziť a vy ochorieť.

Ak musíte použiť túto metódu, vyberte si čistý a vydezinfikovaný drez alebo misku a potraviny pod vodu ponorte úplne. Teplota vody by mala byť 20 stupňov Celzia, prípadne menej. Potraviny by nemali byť priamo vo vode, ale v nepriepustných a nepremokavých obaloch.

V prípade, že sa veľmi ponáhľate, zaliať ich môžete aj teplejšou vodou. Rozmrazíte ich tak rýchlejšie, ale buďte opatrní a radšej rozmrazený produkt pred spotrebou ovoňajte. Nezabudnite umývadlo či misku umyť a vydezinfikovať aj po rozmrazení.

Prečítajte si aj: S, M alebo L? Zistite, ako ovplyvňuje veľkosť vajíčka varenie

Tekutiny

Ak máte zamrazený vývar či polievku, nikdy ich nedávajte z mrazničky rovno do vody. Vo väčšine prípadov vám pohár praskne. Taktiež ho nedávajte do mikrovlnnej rúry. Najideálnejší spôsob rozmrazovania tekutín je v chladničke, postupný a bezpečný.

Pozor na izbovú teplotu

V mnohých domácnostiach je bežné, že sa potraviny nechajú voľne rozmrazovať na kuchynskej pracovnej doske či v dreze. Podľa portálu foodsafety.com je to nebezpečné, keďže býva v domácnostach vysoká teplota.


VIAC Z My ženy