29. 03. 2021 06:00 | BRATISLAVA/zg

Na veľkonočné pečenie nepotrebujete váhu. Vystačíte si aj s lyžičkami a hrnčekom

Pri jednej surovine vám pomôže iba matematika.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: puhhha/shutterstock.com

Blíži sa Veľká noc, ktorá nebude taká, na akú sme boli zvyknutí pred pandémiou koronavírusu. Nič to však nemení na tom, že po Vianociach sú veľkonočné sviatky dôvod na prípravu jedál, ktoré robíte iba raz do roka na tieto sviatky.

Aj keď epidemiológovia odporučili prežiť tohtoročnú Veľkú noc iba s najbližšími, nič vám nebráni, aby ste nepiekli.

Každá gazdinka nám dá určite za pravdu, že bodom nula na pečenie je váha. Ale určite ste zažili situáciu, keď zistíte, že na vašej digitálnej váhe sa vybila baterka a nedajbože vám doma chýba aj nádoba s odmerkou.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: stockcreations/shutterstock.com
 

Máme pre vás pár tipov a trikov, ako ju hravo nahradíte. Hlavne pre začiatočníkov. Je to veľmi jednoduché - zapamätajte si objem veľkej lyžice a malej lyžičky, ktorý vám pomôže správne odhadnúť dávkovanie surovín pri príprave jedál.

Zarovnaná čajová lyžička

2 g mletej papriky, škorice
3 g prášku na pečenie
4 g cukru
5 g soli
Obsah troch lyžičiek sa rovná obsahu polievkovej lyžice.

Zarovnaná polievková lyžica

8 g ovsených vločiek
8 g múky, strúhanky
12 g krúp
12 g cukru, krupice
13 g kryštálového cukru
15 g múky
15 g soli, ryže
Vychádzame aj z toho, že polievková lyžica má objem asi 15 ml.

Maslo bez váhy a šálka ako odmerka

Naše staré mamy používali na maslo vlastnú komunikáciu a už ste ju isto počuli. Ak kupujete 1/8 masla je to 125 g, 1/4 je 250 g a polovica je 500 g.

Ak máme šálku o objeme asi 1,25 dl, uľahčí vám váženie. Zmestí sa do nej 64 g ovsených vločiek, 80 g múky, 96 g krupice a 120 g ryže.

Do hrčeka s objemom 2 dcl sa zmestí 100 g kryštálového cukru alebo 110 g múky.

Zmenšovanie alebo zväčšovanie základného receptu

A na záver máme pre vás trochu prevodovej matematiky. Je dobré poznať tieto čísla, ak náhodou robíte recept z polovičnej alebo štvrtinovej dávky. Hlavne pri pečení koláčov a zákuskov si zapamätajte tieto čísla.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: Cattlaya Art/shutterstock.com
 

Pri zmenšovaní objemu zo základného receptu je dobré spomenúť si na matematiku zo základnej školy, napr. na zlomky, delenie alebo násobenie. Ak idete piecť z polovičnej dávky, suroviny vydelíte dvomi. V prípade štvrtinového zmenšenia receptu vydelíte ingrediencii štyrmi a pri tretinovom recepty ich vydelíte tromi.

Približné miery tekutín

1/4 l = 1 polievkový tanier
1/8 l = 8 polievkových lyžíc - 1 čajová šálka, cca 1,25 dl
1/10 l = 6 polievkových lyžíc
1/16 l = 4 polievkové lyžice
1 veľká lyžica = 3 čajové lyžičky = 15 ml
1 čajová lyžička = 6 ml
1 kávová lyžička = 5 ml

Objem a hmotnosť

1liter = 10 dl = 100 cl = 1 000 ml
0,1 litra = 1 dl = 10 cl = 100 ml
0,01 l = 0.1 dl = 1 cl = 10 ml
0,001 l = 0,01 dl = 0,1 cl = 1 ml

1 kg = 100 dkg = 1 000 g
0,1 kg = 10 dkg = 100 g
0,01 kg = 1 dkg = 10 g

Prečítajte si aj: Nezvyčajné využitie papiera na pečenie. Tieto triky musíte vyskúšať

Komentáre ( 0)

 

VIAC Z My ženy