17. 04. 2021 07:00 | BRATISLAVA/tvnoviny.sk

Klasické strapačky: Pripravte si slovenské jedlo doma rýchlo a chutne

Ich základ je tvorený z halušiek zo zemiakového cesta, ďalej sa pridáva kyslá kapusta, slanina a oškvarky.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: shutterstoc.com/AS Food studio

Strapačky alebo kapustové halušky sú tradičným slovenským jedlom, ktoré pravidelne rozvoniava nie v jednej domácnosti. Tento spôsob prípravy halušiek získal svoju obľubu aj v susednom Česku či Maďarsku, aj keď na juhu skôr preferujú kombináciu s bryndzou.

Ich základ je tvorený z halušiek zo zemiakového cesta, ďalej sa pridáva kyslá kapusta, slanina a oškvarky. V niektorých domácnostiach je zaužívané aj údené mäso. Na prípravu sú úplne jednoduché, zvládne ich aj začiatočný kuchár. Podávať sa môžu aj ako príloha k mäsu.

Prečítajte si aj: Káva Dalgona ovládla svet. Pripravte si tento dezertný nápoj aj vy doma

Ingrediencie: zemiaky, hladká múka, soľ, kyslá kapusta, slanina, oškvarky, cibuľa

Postup na prípravu halušiek: Surové zemiaky ošúpte a postrúhajte na jemnom strúhadle. Pridajte soľ a múku, pokiaľ nebude mať cesto hustejšiu konzistenciu. V niektorých domácnostiach sa zaužíva aj pridanie vajca do cesta, halušky sú však potom o niečo tvrdšie. Rozvarte si vodu v hrnci, dajte si cesto na lopárik a postupne odkrajujte malé halušky a hádžte ich do vody. Ak vám to príde zdĺhavé a varíte pre veľa osôb, zadovážte si sitko na halušky. Keď halušky vyplávajú na povrch preceďte ich.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: shutterstoc.com
 

Postup na prípravu kapusty: Do hrnca si dajte oškvarky a trochu slaniny. Akonáhle sa stopia a pustia tuk, pridajte nakrájanú cibuľu a miešajte do zmäknutia. Následne pridajte kyslú kapustu, ktorú nakrájajte na menšie kúsky a asi 20 minút ju poduste. Na panvici si opečte slaninu, podľa chuti môžete aj údené mäso nakrájané na malé kocky. Na záver pridajte halušky do kapusty, premiešajte a na tanieroch posypte opečenou slaninou.

K strapačkám si môžete dopriať rovnako ako k bryndzovým haluškám kyslé mlieko, cmar, žinčicu či pivo.

Komentáre ( 0)

 

VIAC Z My ženy