05. 05. 2021 12:00 | BRATISLAVA/tvnoviny.sk

Obdobie bryndze je tu: Pripravte si s nami rýchle a chutné pochúťky

Pripraviť si môžete bryndzové guličky, plnené zemiaky s hubami, trochu iné pirohy a halušky.

182742014_10159505919263254_3450012787314907095_n.jpg
182742014_10159505919263254_3450012787314907095_n.jpg

Bryndza je unikátna pochúťka z ovčieho syra. Ľudia ju nazývajú aj biele zlato, čo si vyslúžila pre svoju jedinečnú chuť a mäkkú konzistenciu. Na Slovensku možu pri jej výrobe použiť producenti aj kravský syr, 50 percent zloženia však vždy musí obsahovať ovčie mlieko. Táto zmes sa však už od poctivej bryndze mierne odkláňa.

Viac o bryndzi

Tento mäkký syr má svoje špecifiká a delí sa na letnú a zimnú bryndzu. „Letná bryndza je o niečo ľahšia, obsahuje o dve percentá menej tuku. Taktiež je chutnejšia, sviežejšia a príjemnejšia oproti zimnej,“ vysvetľuje šéfkuchár a tovaroznalec Vladimír Morochovič. Na letnej bryndzi sa tiež odrazí chuť z poctivej paše.

Šéfkuchár uprednostňuje pri varení bryndzu z nepasterizovaného ovčieho mlieka. Taktiež sa rozlišuje bryndza májová a liptovská, tá sa vyrába len v horských oblastiach v čase laktácie oviec. Májová bryndza, ktorá bude čoskoro na pultoch, je údajne najlepšia. Pomáha tráveniu, má protizápalové účinky a pôsobí aj ako probiotikum.

Bryndzu môžete používať samotnú, ale taktiež ju môžete zmiešať s taveným syrom, jogurtom či kyslou smotanou. Pozor si musíte dať aj na jej uskladnenie. Nenechávajte ju otvorenú na vzduchu, ale uskladnite ju v antikore, v tme a v chladničke.

Z bryndze si môžete pripraviť viaceré pochúťky, Morochovič nám v Teleráne predstavil nasledujúce.

182729552_10159505919283254_9201519546556831664_n.jpg
182729552_10159505919283254_9201519546556831664_n.jpg
 

Šalát s bryndzovými guličkami

K letnému obdobiu patria aj ľahké a chutné šaláty. Z čistej bryndze alebo bryndze zmiešanej s varenými zemiakmi si vymiešajte zmes a urobte malé guličky. Tie následne obalte do ľanových, slnečnicových a tekvicových semiačok. V miske si zmiešajte listový šalát, pridajte orechový olej a podľa chuti kyslú smotanu a korenie. Nakrájajte varené vajce a navrch poukladajte bryndzové guličky.

182863235_10159505919453254_7000122065559642209_n.jpg
182863235_10159505919453254_7000122065559642209_n.jpg
 

Pečené zemiaky s bryndzou a hubami

Nakrájajte si čerstvé šampiňóny, hlivu a slaninu. Všetko poukladajte na plech a pečte v rúre dozlatista. Pokiaľ sa vám huby upečú, uvarte si zemiaky. Tie následne prekrojte, vydlabte a naplňte bryndzou. Poukladajte na upečené huby so slaninou a podľa potreby osoľte a pridajte korenie a bylinky. Po chvíli sa zemiaky pripečú a jedlo bude pripravené na podávanie.

Pri pečení môžete do zmesi pridať špargľu, čerstvý hrášok, čokoľvek podľa vašej chuti a preferencie.

182714449_10159505919408254_5750294240495872085_n.jpg
182714449_10159505919408254_5750294240495872085_n.jpg
 

Špenátovo-bryndzové halušky

Halušky miluje asi každý, jemná obmena im však neuškodí. Ak preferujete zemiakové cesto, nastrúhajte si zemiaky, pridajte rozmixovaný špenát, soľ a vymiešajte cesto. Podľa potreby môžete pridať trochu múky. V prípade, že nemáte radi zemiakové cesto, tak do rozmixovaného špenátu pridajte iba múku a muškátový oriešok, kým nezískate potrebnú konzistenciu.

Následne si na lopáriku či v haluškovači urobte halušky, ktoré povaríte, kým nevyjdu na povrch. Vyberte ich do kovovej misky, pridajte čerstvý špenát, bryndzu a opečenú slaninku.

182772743_10159505919358254_3566617090189495969_n.jpg
182772743_10159505919358254_3566617090189495969_n.jpg
 

Pečené pirohy s pohánkou

Z vajca, soli, oleja, vody a múky si vypracujte cesto na pirohy. Uvarený zemiak roztlačte s bryndzou, pažítkou, kôprom a slaninou. Vyvaľkajte si cesto, vyrežte obdĺžniky a naplňte ho bryndzovou zmesou. Ak sú pirohy tenké, pokojne ich uvarte vo vode, ak sú však hrubšie a veľké, dajte ich piecť do rúry vyhriatej na 230 stupňov Celzia a pečte ich pokiaľ mierne nepopraskajú a nezačne z nich vytekať plnka. Upečené pirohy potrite maslom a obaľte v orechoch a semiačkach.

Uvarte si pohánku, pridajte špargľu, slaninu, klobásku a navrch poukladajte upečené pirohy a posypte všetko bryndzou.

Viac o bryndzi a receptoch sa dozviete v nasledujúcom videu.

 

Komentáre ( 0)

 

VIAC Z My ženy