10. 05. 2021 06:00 | BRATISLAVA/zg

Jahodové mámenie sa začína: Urobte si džem a zavarte jahody podľa receptu starých mám

Postup je úplne jednoduchý.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: Esin Deniz/shutterstock.com

Ak nie ste na jahody alergický, určite ich milujete. Jahoda je totiž ovocie, ktoré je plné chutí. Podľa prieskumov patrí medzi najobľúbenejšie ovocné druhy. Jedli ich už aj Rimania, ale svoju najväčšiu slávu zažili v neskoršom stredoveku.

Voľakedy sme sa ich dosýta najedli iba v lete, dnes ich môžeme kúpiť po celý rok. Rozoznávame dva druhy lesné a záhradné, ktoré vznikli krížením v roku 1712 virginskej a čilskej jahody.

Prečítajte si aj: Chcete si pestovať jahody na balkóne? Tieto odrody sú na to vhodné

Aj na Slovensku už nájdete jahodové plantáže, kde si môžete jahody naoberať za výhodnú cenu a spojiť tak príjemné (pobyt na čerstvom vzduchu) s užitočným (pripraviť si zásoby tohto zdroja energie na zimu). Jahodová sezóna sa práve začína a my máme pre vás ešte pár cenných rád.

Kráľovná studenej i teplej kuchyne

Okrem toho, že ich iba jednoducho zjete surové alebo zasypané cukrom, môžete ich podávať s jogurtom, smotanou, šľahačkou, čokoládou, zmrzlinou. Fantázii sa medze nekladú.

Vynikajúce sú na prípravu mliečneho koktailu, sorbetu, bublaniny, či ako ozdoba na pohár so šampanským. Jahoda je azda jediné ovocie, ktoré nepokazí chuť žiadneho jedla.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: Lunov Mykola/shutterstock.com
 

Ale pozor. Keď ich kúpite alebo si sami naoberáte na plantáži mali by ste ich ešte v ten deň spracovať. Je to ovocie, ktoré rýchlo podlieha skaze.

Najlepšie je, ak ich podelíte na kompót, džem, na zaváranie i mrazenie. Jedna z rád znie - otlačenú jahodu treba vyhodiť, nie spracovať. Ale ak to stihnete ešte na začiatku, dajú sa využiť na studenú polievku. Ak sa uvaria stratia farbu, ale aj vitamíny a konzistenciu.

Jahody a zdravie

Sú plné vitamínov (C, A, B a E, ), obsahujú prospešné kyseliny, mangán, vlákninu, ale hlavne krásne voňajú a sú chutné. Pomáhajú pri látkovej výmene, prinášajú úľavu pri reumatizme a dne, dokonca pôsobia priaznivo aj na mozog.

Jahody môžu pomôcť aj pri cukrovke či chrániť pred rakovinou. Pozor, ak je niekto alergický na jahody, nemal by ich vôbec konzumovať.

Džem z jahôd

Isto iste si pamätáte džem alebo marmeládu z jahôd, ktorá je dobrá po celý rok. Každá rodina má svoj recept, ale základom je dobrá príprava.

Jahody musíte poriadne umyť, stopky netrhajte, najlepšie je ich odrezať s nožom. Keď ich preberáte na zaváranie, nikdy nedávajte „orezanú otlačenú" jahodu do kompótu. Dajte ju do iného hrnca, v ktorom máte jahody odložené na džem alebo lekvár. Ak jahoda bola trošku „chytená", vôbec ju nepoužite a dajte do bioodpadu.

Základnom na džem je rozkrájať jahody na kocky alebo kolieska. Dáte ich do misky a v pomere 1:0:7 pridáte cukor, teda na kilogram jahôd 70 dkg kryštálového cukru alebo cukru typu krupica. Necháte 24 h stáť. Raz za čas premiešate, aby sa cukor rozpustil.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: TASR
 

Do hrnca, v ktorom budete variť džem, nalejete 24 h vopred vodu. Na druhý deň dáte do asi litrového hrnca 4 až 5 naberačiek zmesi jahôd s cukrom. Džem varíte na miernom ohni, stále miešate.

Džem je uvarený vtedy, ak sa nám zmes urobí tzv. nitku. Teda, ak prejdete varechou do kríža po zmesi, resp. na vareche sa vám urobí nitka. Zmes plníte do suchých pohárov, pod ktoré položíte príborový nôž. Naplnené poháre zakryjete čistou utierkou a necháte 24 h odstáť. Potom ich zaviečkujete, resp. dáte navrch mokrý celofán, ktorý zaistíte gumičkou.

Zavárané jahody

Umyté jahody naplníte do polovice 0,7 dcl pohára. Pridáte tri polievkové lyžice kryštálového cukru, alebo cukru typu krupica. Potom doložíte po hrdlo pohára jahody a na 24 zakryjete poháre čistou utierkou.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: yul38885/shutterstock.com
 

Potom dáte poháre sterilizovať. Na sterilizovanie použijete hrniec alebo plech. Sterilizovať musíte tak, aby ste zakryli poháre do polovice vodou pri teplote 85 stupňov asi 15 minút. Pozor, vodu musíte nechať, asi šesť hodín, vychladnúť.


VIAC Z My ženy