09. 05. 2021 07:00 | BRATISLAVA/tvnoviny.sk

Máte radi rebarboru? Tieto recepty potom musíte vyskúšať

Rebarbora v sebe ukrýva mnoho živín a je prospešná pre naše zdravie.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: shutterstoc.com/Nadezhda Nesterova

Ľudia sa pri rebarbore večne delia na dve skupiny, jedny ju milujú a iní nie. Ide pritom o jednu z najzdravších zelenín, ktoré máme. Obsahuje veľa vitamínov, minerálov, detoxikuje črevá, zlepšuje krvný obeh, účinne napomáha v boji s depresiami a proti rakovine, má priaznivý vplyv na mozog, oči aj kosti. Nie je však vhodná na každodennú konzumáciu, pretože obsahuje veľa kyseliny šťaveľovej. Odporúča sa jedna až dve porcie týždenne.

Rebarbora sa nesmie konzumovať surová, a preto vám prinášame s portálom recepty.cz niekoľko receptov na jej rýchlu a chutnú prípravu. Medzi nimi je aj džem, ak by ste si chceli na nej pochutiť aj mimo sezóny.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: shutterstoc.com/Anna Puzatykh
 

Rebarborové crumble

Ingrediencie: 40 g masla, 25 g hladkej múky, 100 g malín, 200 g rebarbory, 40 g ovsených vločiek, 2PL malinového sirupu, 130 g cukru a 1PL mletej škorice

Postup: Očistite si rebarboru, umyte a nakrájajte ju na malé kúsky. Do misky dajte rebarboru, maliny, sirup a 50 gramov cukru a poriadne premiešajte. Maslom si vymastite misky a zmes do nich rozdeľte. Zvyšné maslo rozpustite a nechajte vychladnúť. Následne ho vylejte do misky a pridajte cukor, vločky, múku, škoricu a poriadne zamiešajte. Vznikne vám posýpka, ktorou posypete ovocie v miskách. Do vyhriatej rúry dajte následne misky piecť na 25 minút na 180 stupňov Celzia.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: shutterstoc.com/Jessie Eldora Robertson
 

Rebarborové hrnčekové muffiny

Ingrediencie: ½ ČL soli, 1 ks vajce, ½ hrnčeka oleja, 1ks vanilkový cukor, 2,5 hrnčeka polohrubej múky, 2 hrnčeky rebarbory, 1 hrnček podmasti, 1 a štvrť hrnčeka hnedého cukru, 1 ČL jedlej soli

Ingrediencie na polevu: 1PL masla, ½ ČL škorice, ½ hrnčeka hnedého cukru

Postup: Najprv spolu zmiešajte všetko sypké, potom pridajte aj ostatné tekuté zložky a poriadne premiešajte, pokiaľ sa nevytvorí jemné cesto. Rebarboru očistite, umyte a nakrájajte na malinké kocky a pridajte do cesta.

Predhrejte si rúru na 180 stupňov Celzia. Vymastite si papierové košíčky a naplňte ich do tri štvrtiny. V hrnci roztopte maslo, škoricu a cukor a vzniknutou polevou muffiny zalejte. V rúre ich pečte pokiaľ nebudú na povrchu pevné.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: shutterstoc.com/HandmadePictures
 

Rebarborový džem

Ingrediencie: 1 kg rebarbory, 500 ml ananásového kompótu, 600g cukru a vlašské orechy

Postup: Očistite si rebarboru a nakrájajte ju na 1 cm dlhé kúsky. Bez vody ju v hrnci pomaly ohrejte, aby pustila šťavu. Následne zosilnite plameň a za stáleho miešania varte až pokiaľ varecha nezanechá za sebou širokú stopu. To bude signál na pridanie cukru.

Medzi miešaním si nakrájajte na drobno ananás a pomaly vmiešajte do hrnca s rebarborou. Varte až kým sa vám nebude kvapka na studenom tanieri roztekať. V prípade, že ste dosiahli tento stav, nasekajte si nadrobno orechy a vysypte ich asi na minútu do variacej zmesi, potom ju odstavte. Horkou zmesou naplňte čisté poháre, uzavrite a pretočte uzáverom nadol.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: shutterstoc.com/BarbaraGoreckaPhotography
 

Rebarborová torta

Ingrediencie: 100g masla, štipka soli, 200g hladkej múky, 2ks vajec, 1 vanilkový cukor, 200ml kyslej smotany, 500g rebarbory, 1PL hnedého cukru, 1čl mletej škorice a 200g cukru

Postup: Najprv si musíte pripraviť cesto. V miske zmiešajte múku, maslo, hnedý cukor a štipku soli. Postupne dolievajte asi pol pohára studenej vody, až kým sa cesto nespojí. Následne ho dajte do chladničky oddýchnuť.

Medzitým si očistite rebarboru, odkrojte konce, umyte a nakrájajte ju na malé kúsky. V miske zmiešajte dve vajíčka, kyslú smotanu, cukor a škoricu.

Vytiahnite si cesto z chladničky, rozvaľkajte ho a dajte na vymastenú tortovú formu (priemer 26cm). Na cesto poukladajte rebarboru a zalejte ju zmesou smotany, vajíčok, cukru a škorice. Vrch torty posypte vanilkovým cukrom. Pečte na 200 stupňoch Celzia asi 30 minút. Po vytiahnutí ju môžete posypať cukrom.

Komentáre ( 0)

 

VIAC Z My ženy