21. 05. 2021 06:00 | BRATISLAVA/tvnoviny.sk

Kváskové pečivo na sladko aj na slano. Rady na chutné moravské koláče, bagetu aj lievance

Pri týchto receptoch si naozaj uplatníte lásku cez žalúdok.

Kváskové pečivo na sladko aj na slano.
Kváskové pečivo na sladko aj na slano. Foto: Teleráno

K ránu patrí vôňa kávy, ale aj čerstvého pečiva. Táto kombinácia dokáže rozvoňať byt a potešiť celú rodinu. Hlavne ak ide o svieže a chutné verzie kváskového pečiva, ktoré si môžete pripraviť na sladko aj na slano.

Svoje o tom vedia Naty Žúreková Štefková a Daniela Rau. Vďaka kváskovaniu zažili ony aj ich blízki tú povestnú lásku cez žalúdok. Naty pôvodne vyštudovala pedagogiku, no láska k cestu bola silnejšia, a tak dodatočne svoju prácu podchytila aj odborným vzdelaním.

„Najprv som si urobila akreditovanú rekvalifikáciu na odbor pekár. Po získaní tohto osvedčenia som podala na Slovenskú živnostenskú komoru žiadosť o zloženie skúšok odbornej spôsobilosti. Na základe písomnej, ústnej aj praktickej skúšky som dostala osvedčenie o úplnej kvalifikácii s platnosťou po celej EÚ. Svoje skúsenosti som okrem praxe v pekárne na Slovensku rozšírila aj o pečenie v Taliansku a Anglicku. Na Slovensku som jediná ‚svojho druhu‘, ktorá má také obšírne znalosti, vedomosti a praktické skúsenosti v príprave pekárenských výrobkov a výchovno-vzdelávacieho procesu,“ opisuje svoju profesijnú cestu pekárka.

Prečítajte si aj: Tradičné šúľance trochu netradične. Inšpirácia na kombináciu s mäsom aj bryndzou

Moravské koláče

Kto si nespomína na tradičnú vôňu čerstvých moravských koláčov? Opečené mierne chrumkavé okraje, pavučinovo jemné cesto, poctivý domáci lekvár a výborný tvaroh. Ach, už pri písaní týchto slov musí človek naprázdno preglgnúť. Tieto výborné chuťovky si môžete pripraviť aj mierne netradične, a to z kvásového cesta.

Na štartér potrebujete: 100g špaldovej hladkej múky, 100 g vody, 1 PL materského kvásku

Na cesto potrebujete: 430 g špaldovej polohrubej múky, 200 g mlieka, 87 g rastlinného oleja (100ml), 1 ČL masti, 1 žĺtok, 5 PL cukru a štipku soli + náplň podľa chuti: tvaroh, kakao, lekvár, škorica, puding, čokoľvek podľa chuti

Postup: Suroviny do štartéru spolu zmiešajte v miske, prekryte neprievzdušným materiálom a nechajte pri izbovej teplote kvasiť 9 až 12 hodín.

Následne pridajte k štartéru všetky suroviny potrebné do cesta. Vymieste si mäkké a hladké cesto, ktoré sa nebude lepiť na steny a ruky. Následne ho opäť prekryte a nechajte kvasiť tri hodiny. Cesto potom vyklopte na pracovnú dosku, rozdeľte na dvanásť častí a z každej vytvarujte bochníček, prikryté ich necháte kvasiť ďalšiu 1,5 až 2 hodiny. Potom ich pohárom vytvarujte a naplňte plnkou. Potrite okraje cesta bielkom a pečte 20-25 minút na 200 stupňov Celzia.

Kváskové lievance.
Kváskové lievance. Foto: Teleráno
 

Kváskové lievance

Lievance sú u mnohých vnímané ako americká sladká pochúťka konzumovaná na raňajky. V posledných rokoch sa však ujali aj na Slovensku, či už ako chutný recept, sladké raňajky či večera. Nathy prišla s verziou kváskových lievancov s jogurtom a prekvapením.

Na cesto potrebujete: 200 g hustého jogurtu, 100 g hladkej múky, 2 vajcia, 2 PL trstinového cukru, štipku soli, 1 PL materského kvásku

Postup: Všetky suroviny zmiešajte do hladkého cesta, prekryte a dajte do chladničky na 12 hodín. Pri izbovej teplote stačia tri hodiny. Následne si rozohrejte panvicu, potrite olejom, dajte lyžicu cesta, prekvapenie (čokoládu, lekvár, banán atď.) a prekryte ho druhou lyžicou cesta. Otočte a opečte aj druhú stranu dozlatista.

Tip na bagety a kváskový chlieb sa dozviete v nasledujúcom videu.

 


VIAC Z My ženy