22. 05. 2021 07:00 | BRATISLAVA/tvnoviny.sk

Vyhadzujete škrupiny z vajec? Nerobte to a využite ich vo svojej domácnosti

Pomôžu vám so zdravím, v záhrade aj s pleťou.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: shutterstoc.com/Avelina

Vajíčka míňa na kvantá asi každá žienka domáca. Nielen pri varení, ale aj pečení a nehovoriac o vaječných raňajkových dobrotách v podobe praženice, omelety, chlebu obalenom vo vajíčku, volských okách či samotných vajíčkach natvrdo.

Aj keď sú veľmi užitočné a chutné, vždy je z nich odpad, škrupiny. Je to však naozaj tak? Na škrupiny ste sa pravdepodobne doposiaľ pozerali nesprávne, nie sú totiž odpadom vhodným do koša, ale užitočným produktom v domácnosti.

Až 90 percent vajcovej škrupiny tvorí vápnik a ten telo potrebuje pre kosti, zuby, nervy a svaly. Taktiež ho potrebujú rastliny a vlastne, čo si to tu letmo menujeme, poďme na to podrobnejšie.

Prečítajte si aj: Milujete banány a hnevá vás, že rýchlo prezrú? Tento trik účinne spomalí ich zhnednutie

Zdravie

Ako sme už spomenuli, vápnik je pre telo nesmierne dôležitý. Neznamená to, že musíte teraz hrýzť a chrúmať tvrdé škrupiny. Môžete si však vyrobiť vlastný vápnikový prášok. Škrupiny musia byť v prvom rade poriadne umyté a zbavené všetkých nečistôt. Čisté škrupiny následne dajte na plech a pečte približne 10 minút na 180 stupňoch Celzia. Vychladnuté škrupiny podrvte na jemný prášok (mixérom, robotom, mažiarom) a uskladnite napríklad v zaváraninovom pohári. Prášok si potom primiešavajte do polievok, smoothie či omáčok.

Pleť

Umyté, suché škrupiny si bez pečenia môžete rozdrviť na prach a použiť aj ako pleťový peeling. Rozmiešajte prášok s krémom a jemne vymasírujte pokožku. Tá sa nielen prekrví, ale taktiež sa postupne eliminujú nedokonalosti ako akné a čierne bodky.

Druhou možnou je vlastná liečivá voda. Opäť si rozdrvte škrupiny a v malej miske ich zalejte jablčným octom. Po približne dvoch dňoch sa škrupiny rozpustia a vznikne vám veľmi výživná zmes. Jablčný ocot totiž odstraňuje škvrny na pokožke a vaječné škrupiny mu dodajú potrebný vápnik. Následne si touto zmesou potierajte pokožku a uvidíte, že zmiernite jej podráždenie a citlivosť.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: shutterstoc.com/Chamille White
 

Kompost a živiny pre pôdu

Vápnik zo škrupín z vajec potrebujú aj rastliny. Vďaka nemu majú pevné a zdravé stonky, stopky a listy. Práve preto ich môžete rozdrviť a jemne rozsypať po povrchu zeme ku stonke rastliny. Prípadne ich jemne premiešať a zapracovať do pôdy.

Máte v byte či na záhrade kompost? Podrvte škrupiny a pridajte ich aj do kompostu. Do istej mieri ich spracujú dážďovky a nespracované kusy normálne pridáte s kompostovou zmesou do pôdy ako hnojivo. Opäť mu dodajú značné množstvo vápnika.

Škodce

Nedarí sa vašim rastlinám, ovociu a zelenine v záhrade? Na svedomí to nemusí mať iba málo výživná pôda a nesprávna starostlivosť, ale aj škodce ako napríklad slimáky a rôzne chrobáky. Ak rozdrvíte vaječné škrupiny na väčšie kusy a nasypete ich ku stonkám, zbavíte sa ich. Princíp je jednoduchý. Škrupiny sú ostré a predstavujú určitú prekážku, ktorú musia zdolať a na to sú tieto tvory lenivé.

Prečítajte si aj: Fotka, ktorá vzbudila ošiaľ. Chĺpky na tvári sú normálne a nemusíte sa za ne hanbiť, tvrdí autorka

Káva

Už pečenie škrupín určite mnohých zaskočilo, tak čo potom naše odporúčanie uvariť ich? Znie to bláznivo? Nevadí, pretože je to naozaj náš posledný tip. Nebojte sa, nemusíte tu vodu následne piť ani ňou zalievať kávu, tak to nefunguje. V prípade, že je vaša káva príliš horká, alebo pre vašu návštevu, majte vždy po ruke rozdrvené uvarené vajcové škrupiny. Lyžičku škrupín premiešajte na spodku s kávou a zalejte. Vďaka vápniku sa zneutralizuje kyslosť kávy a vy si vychutnáte jej lahodnú chuť, radí portál tips-and-tricks.co.


VIAC Z My ženy