04. 06. 2021 06:00 | BRATISLAVA/tvnoviny.sk

Šťavnaté grilovanie: Tipy na úžasne dipy k mäsu aj zelenine

Využite pekné počasie a urobte si grilovanú večeru

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: shutterstoc.com/KorArkaR

Pohľad von z okna a príjemné teploty naznačujú, že konečne prišlo leto a s ním aj sezóna grilovania. Už tento víkend má byť v niektorých oblastiach dokonca 28 stupňov Celzia, čo sú veľmi priaznivé podmienky pre túto obľúbenú tepelnú úpravu jedla.

Pandémia koronavírusu je už na ústupe, rodiny a priatelia sa opäť môžu v rámci normy stretávať, a tak využite tieto priaznivé podmienky a urobte si grilovanú večeru.

V prvom rade potrebujete gril, je len na vás či si zaobstaráte plynový, eletrický alebo klasický gril na drevo, uhlie či brikety. Samozrejme nesmú chýbať mäsové produkty, samotné mäsko a prílohy. Okrem toho si však grilovanie vyžaduje aj dobré marinovanie, chutné šaláty a dipy, aby ste zažili vytúženú explóziu chutí. S niekoľkými prišiel portál dama.cz.

Prečítajte si aj: Napriek intenzívnej snahe sa vám nedarí schudnúť? Pomôcť môžu aj bylinky na odvodnenie

Mix toho naj

Ingrediencie: ½ kyslej smotany, 1 PL tatarskej omáčky, 1 PL extra ostrý kečup, 2-4 strúčiky cesnaku, bylinková soľ

Postup: Všetky dipy sú jednoduché a tento obzvlášť. Aj keď to znie ako mix všetkého, spolu to vytvára jedinečnú chuť. Jednoducho dajte všetko do misky, pretlačte cesnak, každý nech si podľa vlastnej preferencie zvolí množstvo strukov a dochuťte. Ak chcete, aby vám viac vynikla niektorá z chutí, jednoducho ju pridajte. Je to len na vás.

Cesnakovo-zázvorový

Ingrediencie: 80 g lučiny alebo tvarohu, 1,5 ČL nastrúhaného zázvoru, 1,5 ČL nastrúhaného cesnaku, mleté čierne korenie, soľ, bylinky a smotana na šľahanie

Postup: Do misky dajte lučinu, pridajte zázvor a cesnak, soľ, korenie a dobre premiešajte. Podľa toho, akú hustotu preferujete, pridávajte smotanu. Na záver bylinky podľa vašej chuti, napríklad petržlenovú vňať, bazalku alebo oregano. Pred podávaním ho dajte schladiť do chladničky.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: shutterstoc.com/Karl Allgaeuer
 

Korenistý dip (štipľavý)

Ingrediencie: 200g bieleho jogurtu, 2 PL bieleho vína, 1ČL cukru, škorica, 1ČL karí, soľ, 1ČL štipľavej mletej papriky, 1ČL mletého čierneho korenia a štipka zázvoru

Postup: Víno premiešajte s cukrom a trochu povarte. Keď sa cukor rozpustí, pridajte korenie a odstavte z ohňa. Následne primiešajte jogurt a ostatné ingrediencie. Pred podávaním nechajte dip postáť v chladničke.

Smotanovo-citrónový

Ingrediencie: 6 ml citrónovej šťavy, nasekaná pažítka, hrsť petržlenovej vňatky, štipka soli a mletého čierneho korenia, 1 strúčik cesnaku, 250 ml bieleho jogurtu a 190 g kyslej smotany

Postup: Do misky dajte jogurt so smotanou a premiešajte. Očistite a nakrájajte nadrobné kocky cesnak. Pridajte k zmesi spolu s koreninami a bylinkami. Poriadne premiešajte a pridajte citrónovú šťavu. Ide o ideálny dip ku grilovanej zelenine.

Prečítajte si aj: Chcete si dať občas pauzu od mäsa a pomôcť aj planéte? Vyskúšajte flexitariánstvo

Smotanovo-horčicový

Ingrediencie: jedna kyslá smotana, bylinky, cesnak, soľ, mleté čierne korenie, 1 ČL horčica a jarná cibuľka

Postup: Už samotná horčica evokuje, že tento dresing bude ideálny ku grilovanému mäsku. Opäť dajte do misky smotanu, primiešajte čerstvé bylinky zo záhrady, prelisovaný cesnak, soľ, korenie, horčicu a nakrájanú jarnú cibuľku. Všetko premiešajte a podávajte.

Komentáre ( 0)

 

VIAC Z My ženy