05. 06. 2021 07:00 | BRATISLAVA/zg

Tešte sa, dozrievajú čerešňe. Okrem tradičnej bublaniny skúste francúzsky clafoutis

Môžete ich aj zavariť, presladiť, či urobiť si z nich lekvár.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: Boule/shutterstock.com
Na ilustračnej snímke letný francúzsky čerešňový dezert clafoutis alebo milliard.
Čerešňová bublanina
Ilustračná snímka.

Čerešničky, čerešničky, čerešne alebo čerešne sú zrelé a blúzka priúzka, nič vám nepomôže, zelená halúzka... Toto sú dve piesne, ktoré pozná hádam každý.

Za toto ovocie, ktorého obsah tvorí 80 percent voda, vďačíme Rimanom. Sú prospešné pri zápaloch, paradontóze, úprave trávenia, zbavujú telo toxínov, pôsobia detoxikačne, odstraňujú zápchu, čistia pečeň a obličky a pôsobia preventívne proti artritíde.

Môžete ich zavariť, presladiť, či urobiť si z nich lekvár, ktorý dáte na nedeľnú raňajkovú vianočku. Prečítajte si pár trikov, ako sa ľahko popasovať s ich spracovaním a vyskúšajte pár tradičných i netradičných receptov z tohto ovocia, ktoré dozrieva po jahodách.

Čerešne v kuchyni

Jednou z ich výhod je, že ich nemusíme spracovať hneď po obratí. Ak ste unavený po oberačke, na rozdiel od jahôd, vydržia vo vedre pár hodín.

Pri zaváraní si musí dať pozor, aby ste ich dobre odstopkovali. Môžete sa rozhodnúť, či ich zavaríte s kôstkami alebo bez nich. Obe možnosti sú dobré, aj keď tá druhá je trochu pracná.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: Shutterstock.com
 

Pokrm labužníkov sa dá využiť do kompótov, môžete ich presladiť, naložiť do alkoholu, čerstvé sú vhodné na bublaninu alebo koláč či koktail. Sú výborné v ryžovom nákype, v guľkách s makom alebo v štrúdli namiesto jabĺk, ale hodia sa i do omáčok k mäsu. Dobrá je z nich aj polievka. Vyrábajú sa z nich likéry griotka a maraschino.

Čistenie od červíkov

Čerešne sú známe aj tým, že v nich nájdete červíky. Ako sa ich zbaviť? Jednoducho čerešne namočíte do vlažnej vody na cca 15 minút, čím ich umyjete a červíky, ktoré vyplávajú na povrch iba lyžicou zoberiete.

Zaváranie čerešní

Pre zaváranie použite čisté 0,7 l poháre. Ovocie naplňte do vrchu a zalejte vodou alebo cukrovým roztokom, ak máte radi sladšie kompóty. Zaviečkujte a dajte sterilizovať do hrnca s vodou alebo rúry na plechu. Voda by mala byť do polovice náplne. Sterilizujte 20 minút pri teplote 80 stupňov.

Čerešňový lekvár s červeným vínom

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: Rimma Bondarenko/shutterstock.com
 

Suroviny

1 kg dozretých čerešní
1 šťava z citróna
2,5 dl červeného vína (pre výraznejšiu chuť lekváru voľte napr. portské typy vín)
2 kl agaru
1 jablko

Postup:

Čerešne umyjeme a vykôstkujeme. Dáme ich variť do hrnca spolu s citrónovou šťavou a s ošúpaným a vykôstkovaným jablkom. Necháme variť asi 10 min, potom ich preložíme do studenej nádoby, kde túto zmes necháme odstáť 7 h.

Čerešne scedíme a šťavu dáme znova variť spolu s červeným vínom. Keď je lekvár hustý, vrátime do neho čerešne a spolu prevaríme ešte 10 minút. Do tejto časti použijeme aj agar podľa návodu. Horúce nalejeme do pohárov a v teplej deke alebo osuške ich sterilizujeme, kým nevychladnú.

TIP: Ak dávate horúci lekvár do pohára, dajte po neho príborový nožík. Zoberie horúcu teplotu a pohár potom nepraskne.

Čerešňová bublanina

Čerešňová bublanina
Čerešňová bublanina Foto: stockfoto/shutterstock.com
 

Suroviny

3 vajíčka
2 šálky práškového cukru
1 šálku smotany na šľahanie
3 šálky polohrubej múky
1 balíček prášku do pečiva
2 lyžice rastlinného oleja
nastrúhanú kôru z jedného citróna
vykôstkované čerešne (nemusia byť)
maslo na vymastenie a múka na vysypanie plechu

Postup:

Rúru si dáme predhriať na 180 stupňov. Plech vymažeme a vysypeme múkou. Celé vajíčka rozbijeme do misy a poriadne ich prešľaháme s cukrom. Potom pridáme smotanu, múku zmiešanú s práškom do pečiva, olej a postrúhanú citrónovú kôru. Všetko spolu vymiešame do vláčneho cesta, ktoré vylejeme na plech.

Na povrch poukladáme dôkladne umyté ovocie a vložíme do rúry. Pečieme cca pol hodiny, pre kontrolu použijeme špáradlo. Zapichneme ho do korpusu a ak po vybratí zostane suché, bublanina je hotová. Necháme vychladnúť a podávame, môžeme posypať práškovým cukrom.

TIP: Klasickú múku alebo jej časť, môžete nahradiť polohrubou špaldovou. Na výsledku sa nič nezmení.

Pečená bravčová panenka s čerešňovým chutney

Šťavnatá pečená bravčová panenka s čerešňovým chutney.
Šťavnatá pečená bravčová panenka s čerešňovým chutney. Foto: Teleráno
 

Suroviny

800 g bravčovej panenky
4 PL oleja
0,05 l vývaru
80 g masla
čerstvé bylinky
soľ
korenie

Chutney z čerstvých čerešní
500 g čerešní
4 klinčeky
1 škorica
90 g zázvoru
0,04 l červeného vína
80 g šalotky
3 PL čerešňového balzamu
80 g cukru
5 kusov celého čierneho korenia
3 PL lieskových orechov
1 limetka

Postup:

Očistenú panenku opečieme z každej strany na rozpálenom oleji. Osolíme a okoreníme z každej strany. Panenku vyberieme z panvice a na druhej panvici alebo plechu ju dáme spolu s bylinkami dopiecť do rúry na 200 stupňov na 7 minút.

Výpek podlejeme malým množstvom vývaru a za stáleho varenia výpek s vývarom zredukujeme na tretinu. Potom stíšime varenie a pridáme maslo, ktoré nám zredukovaný vývar zahustí. Panenku po upečení vložíme do omáčky, ktorú už nevaríme a panenku niekoľkokrát v omáčke otočíme. Omáčka mäso zjemní a dochutí.

Nakrájame na porcie a môžeme servírovať. Čas pečenia záleží na veľkosti a hrúbke mäsa. Panenka by mala mať jemnú, ružovú farbu a šťavu.

Návod na chutney: Šalotku a zázvor nasekáme na malé kocky. Čerešne odkôstkujeme a spolu so všetkými ostatnými ingredienciami dáme variť do hrnca. Za občasného miešania varíme cca 45 minút. Tesne pred dokončením pridáme orechy. Po vychladení má mať chutney hustú, ale roztierateľnú konzistenciu. Ak je potrebné, môžeme dochutiť šťavou z limetky.

Mohlo by vás zaujímať: Najnovším trendom je zaváranie s bylinkami, lekváru dodajú jedinečnú chuť

Náš posledný recept pochádza z Francúzska. Clafoutis alebo tiež milliard je letný dezert typický pre túto kuchyňu. Pochádza z oblasti Limousin, prvá zmienka o ňom pochádza z roku 1864.

Názov odvodili z okcitánského (provensálka francúzština - pozn. red. ) výrazu clafir, ktorý znamená plniť. Hotový clafoutis sa podáva teplý a pocukrovaný, niekedy aj so šľahačkou. Zapíjať by ste ho mali sladkým vínom.

Francúzsky čerešňový koláč clafoutis

Na ilustračnej snímke letný francúzsky čerešňový dezert clafoutis alebo milliard.
Na ilustračnej snímke letný francúzsky čerešňový dezert clafoutis alebo milliard. Foto: MariaZubareva/shutterstock.com
 

Suroviny

500 g čerešní
1 PL kryštálového cukru
1 PL kirsche (alebo inej čerešňovej pálenky)
maslo na vymazanie formy

Na cesto:

100 g hladkej múky
soľ
vajíčko
3 žĺtky
90 g kryštálového cukru
1/2 ČL vanilkového extraktu
kôra z 1 citróna
70 g masla
160 ml mlieka
160 ml smotany na šľahanie
práškový cukor na poprášenie

Postup:

Čerešne zmiešame s lyžicou cukru, pálenkou a necháme asi hodinu macerovať. Formu na koláč vymažeme maslom a vysypeme kryštálovým cukrom. Do misy dáme múku, soľ, vajíčko, žĺtka, cukor, vanilkový extrakt a citrónovú kôru a dobre premiešame.

Pomaly postupne primiešame mlieko, šľahačku a maslo. Čerešne rozložíme do formy na koláč, zalejeme cestom a pečieme 30-35 minút pri teplote 180 stupňov do zlata. Ešte teplé pocukrujeme a hneď podávame.

Recepty sme čerpali aj z Telerána.

Komentáre ( 0)

 

VIAC Z My ženy