20. 06. 2021 07:00 | BRATISLAVA/zg

Dozrievajú marhule: Po roku si zopakujte klasiku, skúste aj zaujímavý recept šéfkuchára

Podľa ovocinára by mala byť úroda oveľa lepšia ako vlani.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: Shulevskyy Volodymyr/shutterstock.com

Leto je bohaté na ovocie, každý týždeň dozrieva iné. Po jahodách a čerešniach sú marhule tretím ovocím v roku, ktoré dozrieva na Slovensku a dá sa zbierať aj v sadoch. Marhule neodmysliteľne patria k prázdninám u starých mám. Kto by nemal rád marhuľové knedličky, sladučký džem alebo lekvár či marhuľový koláč s posýpkou?

Hoci bola tohtoročná jar studená a ovocinári museli pred mrazmi kvitnúce stromy chrániť teplom, vyzerá to tak, že úroda marhúľ bude dobrá. Potvrdil nám to aj ovocinár z Duloviec Dušan Szabó.

Marhule.
Marhule. Foto: TVNOVINY.sk
 

„Odhadujem, že tohtoročná úroda napriek chladnej jari bude o polovicu väčšia ako vlani. Marhule potrebujú na dozretie ešte pár dní, samozber by sa mohol začať koncom júna," povedal pre tvnoviny.sk ovocinár. Podľa jeho slov by mala cena zostať ako vlani, okolo dva a pol eura.

Prezradil aj dobrú správu. To, čo bolo vlani vzácnosťou, tento rok bude samozrejmosťou. Szabó tvrdí, že na svoje si prídu aj milovníci marhuľovice, pretože úroda bude bohatá.

Z marhúľ hrozí aj otrava

Marhule majú aj negatívnu stránku. Kôstky obsahujú horký amygdalin, čo ich robí jedovatými. Nemali by sa s nimi hrať deti, ich jedenie by mali obmedziť tehotné pre vysoký obsah medi. Nesmiete ich, podobne ako čerešne, zapíjať vodou.

Už od detstva patria, spoločne so slivkami a višňami, k nášmu obľúbenému ovociu. A prečo ich ľudia milujú? Sú nenáročné na zbieranie.

Najviac marhúľ pestujú Turci

Wikipedia uvádza, že ich pôvod je sporný. Údajne ich začali pestovať v starom Arménsku, odtiaľ je aj pôvodný názov: Prunus armeniaca - arménska slivka. Do Európy sa dostali vraj vďaka Alexandrovi Veľkému.

Marhuliam sa vo všeobecne darí na miestach, kde je teplo. Najväčším svetovým pestovateľom a vývozcom marhúľ je dnes Turecko. Prevláda však konsenzus, že marhuľa bola zdomácnená v Číne a do Európy sa dostala cez strednú Áziu a práve cez dnešné turecké územie v Malej Ázii.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: Shutterstock.com
 

Pôvodný názov marhúľ sa postupne dostával do talianskych nárečí a jeho skomolenina sa šírila ďalej napr. do juhonemeckých nárečí a vzniklo slovo marulle, v slovenských nárečiach poznáme slovo marhuľa, moruľa či maruľka.

Na svete existuje niekoľko odrôd, u nás vypestovali niektoré typické slovenské odrody. Od staroveku ich pestujú Peržania, Egypťania sušené marhule používali ako sladidlo. Odrody marhúľ sa delia na štyri ekogeografické skupiny: stredoázijskú, iránsko-kaukazskú, európsku a džungársko-cajlingskú.

Najrozmanitejšie sú stredoázijské a iránsko-kaukazské (vrátane tureckých odrôd). Európska, ku ktorej patria aj kultivary zo Severnej Ameriky, Austrálie a južnej Afriky, je najmenej rozmanitá. Východoeurópske sa však v nej zreteľne líšia od ostatných.

Marhule v kuchyni

Kto by nemiloval džem alebo lekvár z tohto ovocia? Veď marhuľové odpaľované guľky sú tak dobré.

Marhule sú nenáročné na zaváranie. Znamená to, že ak ich dnes nazbierate, nemusíte ich hneď spracovať. Do rána vydržia.

Keď sa chceme vyhnúť tzv. zlým látkam v závaranine, plody odkôstkujeme. Kôstky môžete dať vysušiť na slnko, potom jednoducho rozbiť a zjesť.

Mohlo by vás zaujímať: Viete, aký je rozdiel medzi džemom, lekvárom a marmeládou?

Marhule sú dobré ako príloha k pečenému mäsu, sladkým jedlám, ale nesmieme zabúdať, že zo zaváraninového pohára sa dajú použiť aj ako základ pre koktail, jednoduchý koláč či len tak na maškrtenie.

Máme pre vás aj pár receptov, ktoré k marhuliam neodmysliteľne patria. Oslávte marhuľovú sezónu s receptami, ktoré pripravovali už naše staré mamy.

Marhuľový džem (základný recept na 2 kg)

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: Veronika Idiyat/shutterstock.com
 

2 kg marhúľ
1,60 kg kryštálového cukru

Postup

Umyté a neprezreté marhule zbavíte kôstok, nakrájate na štvrtiny. Pripravíte si misku, v ktorej budete vrstviť marhule a cukor. Premiešate a necháte na chladnom mieste stáť 24 hodín. Ideálne je ich raz za čas premiešať, aby sa rozpúšťal cukor.

TIP: Pomer cukru k marhuliam by mal byť 0,6 kg až 0,8 kg na kilogram ovocia.

Na druhý deň si pripravíte hrniec, v ktorom budete postupne džem variť. Na jednu dávku dáte do hrnca 3 - 4 malé naberačky. Zmes miešate, aby neprihorela.

To, že je uvarený, zistíte tak, že z varechy po zdvihnutí bude kvapkať tzv. nitka alebo ňou prejdete po spodku hrnca a urobí sa vám cestička.

Potom môžete džem plniť do čistých, ale hlavne suchých pohárov. Aby nepraskol, dáte pod pohár príborový nožík. Necháte prirodzene vychladnúť, poháre zakryjete utierkou. Až keď džem vyhladne, dáte na poháre viečka.

Rada: Keby ste poháre hneď zavreli, džem by vám mohol začať plesnieť.

Marhuľové knedlíky

Marhuľové knedlíky.
Marhuľové knedlíky. Foto: Maria Popa Photo/shutterstock.com
 

Suroviny

50 g masla
250 g tvarohu
200-250 g hrubej múky
1 vajíčko
soľ
kôra z jedného citrónu
½ ČL prášku do pečiva
marhule
strúhanka
cukor
rozpustené maslo
tvaroh na servírovanie

Postup

Z masla, tvarohu, múky, vajíčka a štipky soli vypracujeme vláčne cesto. Na zlepšenie chuti môžeme do cesta nastrúhať trošku citrónovej kôry. Ak chceme, aby bolo cesto nadýchanejšie, pridáme do cesta aj prášok do pečiva.

Z cesta urobíme šulček, z ktorého tvarujeme knedlíky a plníme odkôstkovanými marhuľami. Varíme vo vriacej, osolenej vode 10-12 minút. Podávame so strúhankou alebo tvarohom, cukrom, preliate roztopeným maslom.

Tvarohovo - marhuľový koláč

Cesto

100 g masla + trošku na vymazanie formy
100 g mletých mandlí
100 g hladkej múky
100 g kryštálového cukru
1 vajíčko

Plnka

250 g jemného tvarohu
2 vajcia
6 PL kyslej smotany
50 g kryštálového cukru
1 balíček vanilkového cukru
8 malých kompótových marhuliek, rozpolených na polovičky
práškový cukor na posypanie

Postup

Rúru predhrejeme na 140 stupňov. Všetky ingrediencie na cesto okrem vajíčka dáme do misy a mixérom vymiesime na hrubšiu mrveničku.

Pridáme vajíčko a vypracujeme hladké cesto. Formu na koláč vymastíme a cesto do nej rovnomerne prstami roztlačíme. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme cca 25 minút do zlata.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: Elena Zajchikova/shutterstock.com
 

Medzitým sa pustíme do plnky. Tvaroh vymiešame s kyslou smotanou, vajíčkom, cukrom a vanilkovým cukrom.

Na upečený korpus dáme marhule, prelejeme tvarohom a vložíme naspäť do rúry a pečieme ďalších 50 minút, kým tvaroh krásne nespevnie. Upečený koláč necháme vychladnúť a dáme ešte do chladničky. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

Marhuľová omáčka k mäsu od šéfkuchára Rasťa Beňa

Suroviny

2 väčšie šalotky
0,5 kg vykôstkovaných marhúľ
100g medu
1 dcl vody
1 strúčik cesnaku
Olej

Postup

Orestujeme šalotku s cesnakom, pridáme nadrobno nasekané vykôstkované marhule a povaríme. Pridáme med, vodu, povaríme. Omáčku na záver rozmixujeme

TIP: Namiesto klasickej cibuľky odporúčame používať pri príprave omáčok šalotku. Získate tým jemnejšiu a zároveň sladšiu chuť.

Sušené marhule plnené bryndzou a pečené v slaninke

Sušené marhule plnené bryndzou pečené v slaninke.
Sušené marhule plnené bryndzou pečené v slaninke. Foto: Teleráno
 

Suroviny

100 g sušene marhule
100 g oravskej slaniny
100 g bryndze
40 ml koňaku
med
soľ
čierne korenie
200 g listový šalát
50 ml olivový olej
citrón

Postup

Sušené marhule namočíme do medu a koňaku. Po cca 20 minútach naplníme bryndzou a zabalíme do slaninky. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov cca 15 minút. Z citrónu medu, oleja, soli a korenia vymiešame dresing, v ktorom zľahka premiešame šalát.

Komentáre ( 0)


VIAC Z My ženy