04. 07. 2021 07:00 | BRATISLAVA/tvnoviny.sk

Huby v kuchyni: Šéfkuchár odhalil svoje recepty a prezradil, či sa môžu huby prihrievať

Priblížil aj podmienky vhodného skladovania.

Šéfkuchár odhalil svoje recepty a prezradil, či sa môžu huby prihrievať
Šéfkuchár odhalil svoje recepty a prezradil, či sa môžu huby prihrievať Foto: Teleráno

Len nedávno sme zverejnili článok o letnej hubárskej sezóne. Pre horúce počasie sa síce naplno nerozvinula, napriek tomu ste si možno aj vy v tomto období priniesli domov huby a neviete, čo z nich máte pripraviť.

Aj preto nám v rozhovore v Teleráne pripravil šéfkuchár Miloslav Pabiš vynikajúce recepty z kuriatok a taktiež prezradil rady na uskladnenie a spracovanie týchto surovín.

Prečítajte si aj: Koláče pripravené na grile: Odhaľte čaro rýchleho letného kváskovania

Ako na huby a ich spracovanie

V prípade, že ste zvykli nazbierané huby skladovať v chladničke aj tri dni, už to radšej nerobte. Huby by ste mali po nazbieraní iba jemným škrabaním čistiť a buď ich umyť a okamžite spracovať, alebo ich neumyté dať na suché a vetrané miesto. Je to potrebné pre jej vysoký obsah vody.

Huby by ste dlhšie skladovať nemali. Na ich povrchu sa totiž nachádza množstvo baktérií, ktoré po určitých hodinách začnú pracovať. Ak ich chcete využiť aj neskôr, buď ich usušte alebo ich tepelne spracujte buď zakonzervovaním, zmrazením alebo č zavarením.

Ako sme už uviedli, huby pred uskladnením neumývajte. Tesne pred spracovaním ich namočte do vody, nechajte usadiť sedimenty, vytiahnite huby z vody a hneď používajte.

V každej domácnosti sa stane, že sa všetko jedlo nespracuje a jednoducho zostane. V tomto kroku sa vyskytuje otázka, či sa môže jedlo s hubami prihriať. Šéfkuchár má na to jasnú odpoveď, nie. Najstabilnejšie sú asi šampiňóny, ktoré tým neznehodnotíte. Iné huby prihrievať Pabiš neodporúča.

Šéfkuchár odhalil svoje recepty a prezradil, či sa môžu huby prihrievať
Šéfkuchár odhalil svoje recepty a prezradil, či sa môžu huby prihrievať Foto: Teleráno
 

Bruschetta s kuriatkami

Ingrediencie: chlieb, 300 g čerstvých kuriatok, olivový olej, soľ, korenie, 2 cesnaky, 50 g masla, 120 g ricotty, 2 PL medu, tymián

Cestoviny s hubami

Ingrediencie: 300 g hladkej múky, 100 g polohrubej múky, 300 g kuriatok (alebo iných húb), 100 g sušenej šunky, 100 g masla, 100 g baby špenátu, 2 cvikle, 200 ml smotany na varenie, 200 g zemiakov, 2 vajcia, ligurček

Zemiakové džatky s hubovou omáčkou

Ingrediencie: 300 g kuriatok (alebo iných húb), 500 g zemiakov, 150 g polohrubej múky, 100 g masla, 200 g kyslej smotany, soľ, korenie, pažítka, 2 cibule, olivový olej

Rozhovor so šéfkuchárom si môžete pozrieť v nasledujúcom videu.

 


VIAC Z My ženy