29. 07. 2021 06:00 | BRATISLAVA/zg

Dozrelo ovocie, ktoré prospieva našej duševnej pohode

Broskyne sú výborné na sladko i slano.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: Anna Nahabed/shutterstock.com

V tomto období dozrieva ovocie, ktoré by sme pokojne mohli nazvať kráľom zavárania. Reč je o broskyniach, ktoré sa podobajú na marhule a možno aj vy ste si ich v detstve mýlili.

Niektorí si myslia, že pochádzajú z juhu Európy. Nie je to pravda. Ako uvádzajú zdroje, začali ich pestovať v Číne pred 4 000 rokmi, odkiaľ sa po Hodvábnej ceste cez Perziu rozšírili do celého sveta.

A práve Perziu považovali za ich originálnu vlasť, preto ich aj v starovekom Ríme volali perzské jablká, teda „mala persica“ a dodnes niektoré rody nesú pomenovanie Persica.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: beton studio/shutterstock.com
 

Rimania ich rozšírili do Galie (časť dnešného územia Francúzska, Belgicka a Švajčiarska - pozn. red.), čo dokázali nájdené kôstky pri archeologických vykopávkach. Do Anglicka sa dostali v 10. storočí, o sedemsto rokov neskôr ich vďaka vysťahovalcom spoznali aj v USA. Tu sa im najlepšie darí v Texase a Kalifornii.

Broskyniam sa darí aj u nás, hlavne na juhu. Tento rok dozreli o dva týždne neskôr ako zvyčajne, ovocinári však majú zlú správu. Pre studenú jar bude úroda o tretinu menšia ako vlani a reportérovi Marekovi Šilhavíkovi pestovatelia povedali, že cena sa zvýši asi o desať percent a tak zaváranie sa o čosi predraží.

Zdravie a kuchyňa

Toto letné ovocie obsahuje až 88 percent vody a je bohaté na draslík, vápnik, sodík, železo, zinok, horčík, vitamíny A, C a B3 (niacín), ktorý priaznivo pôsobí na duševnú pohodu.

Telo nemá problém ich stráviť, pretože obsahujú šťavy prospešné na vylučovanie. Dokonca vás môžu aj prehnať vďaka niektorým látkam, medzi nimi aj kyseline listovej.

Kým v iných krajinách sa z broskýň robí džem a marmeláda, na Slovensku na ne nie sme príliš zvyknutí. Toto ovocie väčšinou zavárame do pohárov, niekto z nich pripravuje pyré. Dobrou vlastnosťou je, že broskyne nemusíte spracovať hneď po obratí. Pokojne môžete počkať deň či dva.

Prečítajte si aj: Kráľovné dezertov: Dve sestry, ktoré sú prospešné zdraviu

Broskyne sú výborné ovocie, ktoré sa dá spracovať na sladké i slané jedlá s mäsom, ale aj koláče a zákusky. Ale pozor, určite ich nedávajte zapekať s kuracími prsiami a syrom, čo bolo hlavné jedlo na svadbách alebo stužkových v 90. rokoch minulého storočia. Dnes by vám nejeden šéfkuchár povedal, že ste práve spáchali gastronomické harakiri.

Ak skombinujete broskyňu s kuracím mäsom a sójovou omáčkou, môžete si vyrobiť dobré ázijské jedlo. Keď ich spojíte napr. s feta syrom, údeným prosciuttom a balzamikom, máte skvelú stredomorskú kombináciu.

V našom článku  nájdete rady ako zavariť broskyne, urobiť pyré, ale aj recepty na koláče a skvelú pochúťku s údeným mäsom, ktorú robia v Austrálii.

Broskyňový kompót

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: Dream79/shutterstock.com
 

Suroviny (rozpis na kilogram)

broskyne
cukor
voda

Postup

Polozrelé, nie tvrdé broskyne dôkladne umyjete, zbavíte kôstok a kazov. Prerežete na krížalky, buď na polovicu alebo štvrtiny. Naukladáte ich do 0,7 dcl pohárov.

Zalejete cukrovým sirupom po hrdlo pohára. Pripravíte ho tak, že v litri vody rozpustíte 600 až 800 g cukru. Potom dáte do hrnca na sterilizovanie. Voda má byť do polovice pohára, doba sterilizácie je 25 minút pri teplote 80 - 85 stupňov.

TIP: Broskyne môžete zavariť aj bez šupky. Odstránite ju tak, že ich celé alebo polené ponoríte do vriacej vody. Hneď ako sa začne šupka odlupovať, preložíte ich do misy so studenou vodou a nožom ju odstránite.

Broskyňový pretlak

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: Olyina V/shutterstock.com
 

Suroviny (rozpis na kilogram)

broskyne
150 až 200 g cukru
kyselina citrónová

Postup

Broskyne rôznej zrelosti umyjete, nakrájate na drobné kocky a pred dusením si ich odvážte. Potom dajte do hrnca, podlejte dostatočne vodou a uvarte do mäkka. Stále miešajte, aby zmes neprihorela. Na kilogram broskýň pridajte napísané množstvo cukru, resp., ak máte viac, vypočítajte si pomer. Nezabudnite na trochu kyseliny citrónovej. Zmes rozmixujte a naplňte do pohárov, ktoré ste zatvorili. Sterilizujte pri teplote 100 stupňov asi 10 až 20 minút. Necháte prirodzene vychladnúť.

Grilovaná šunka s broskyňami

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: David P. Smith/shutterstock.com
 

Suroviny

1 kg surovej šunky
broskyňový kompót
hrozienka
50 g hnedého cukru

Postup

Šunku vykostíte, namočíte na deň do studenej vody a pred pečením umyjete. Vložíte do čistej vody a uvaríte do mäkka. Ak má slaninu, tak ju narežete na kocky a potriete cukrovou polevou. Pečiete v jenskej mise asi pol hodinu Podlievate šťavou z broskyňového kompótu. Keď je mäso takmer hotové naukladáte naň a okolo broskyne a hrozienka, ktoré ste predtým namočili v cukrovej poleve. Dopekáme pri teplote asi 180 stupňov. Príloha môže byť zemiaková kaša alebo podľa vášho výberu.

Cukrová poleva: Cukor premiešate s kompótovou šťavou s hrozienkami.

Bublanina s broskyňami

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: zebratomato/shutterstock.com
 

Suroviny

6 žĺtkov
6 bielkov
300 g hladkej múky
300 g cukru
1 Kl guarovej gumy
1,5 dcl mlieka
1 dcl oleja
0,5 dcl rumu
strúhaný kokos
1 prášok do pečiva
broskyne

Postup

Žĺtka vyšľaháte s cukrom na penu. Pomaly, počas šľahania prilievate striedavo mierne teplé mlieko s rumom a olej. Potom pridáte múku zmiešanú s práškom do pečiva a pomaly šľaháte. Nakoniec primiešate varechou sneh vyšľahaný zo šiestich bielkov. Cesto vylejete ma vymastený a kokosom vysypaný plech, na vrch uložíme broskyne alebo iné ovocie. Pečieme asi pol hodinu pri teplote 180 stupňov.

Smotanový broskyňovo-pomarančový studený koláč

Smotanový studený koláč s pomarančom a broskyňami.
Smotanový studený koláč s pomarančom a broskyňami. Foto: markiza.sk
 

Suroviny

cca 30 podlhovastých piškót
broskyňový kompót
500 g mascarpone
500 ml smotana na šľahanie
2 pomaranče
150 g práškového cukru
1 vanilínový cukor
čokoláda na zdobenie

Postup

Vyšľaháme smotanu s cukrom a mascarpone. Nastrúhame kôru z pomaranča, vytlačíme pomarančovú šťavu. Do druhej misky vylejeme šťavu z broskyňového kompótu a šťavu z polovice pomaranča. Obdĺžnikový plech na pečenie vystelieme potravinovou fóliou.

Piškóty namáčame z jednej strany do šťavy z broskýň a pomaranča a ukladáme na spodok plechu. Natrieme prvou vrstvou krému, poukladáme broskyne. Opäť pridáme piškóty, krém a broskyne až po vrch plechu. Posledná vrstva je krémová a necháme si ešte trochu krému na poslednú úpravu.

Hotový koláč dáme zatuhnúť aspoň na štyri hodiny. Vyberieme ho z plechu a natrieme zvyšným krémom po všetkých stranách. Ozdobíme nastrúhanou čokoládou.

Na videu si pozrite reportáž o zbere broskýň, ktorú pripravil Marek Šilhavík.

 


VIAC Z My ženy