29. 08. 2021 07:00 | BRATISLAVA/zg

Slivky blahodarne pôsobia na zdravie, vďačíme za ne slovanským kmeňom

Vyskúšajte z nich klasiku i niečo nové.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: Steidi/shutterstock.com

Kto by nemal rád slivky. Ovocie, ktoré má blahodarné účinky na zdravie, dobre sa spracúva a skladuje. Je výborné do všetkých typov jedál.

Koláč s posýpkou, gule, pečené mäsko so slivkovou omáčkou, chlebík s lekvárom alebo dobrá slivovica vždy zobudia naše chuťové poháriky. Toto ovocie pomaly dozrieva a možno sa vám pár tipov hodí ako ich spracovať alebo pripraviť si chutné jedlo.

Za slivky vďačíme slovanským kmeňom

Pôvod sliviek treba hľadať v Malej Ázie a na Kaukaze. Za to, že ich pestujeme vďačíme slovanským kmeňom. Do nášho regiónu ich priniesli už v 5. storočí.

Pôvodne neboli také veľké ako dnes, mali skôr veľkosť trnky. Viaceré zdroje uvádzajú, že archeológovia našli jedny z najstarších kôstok už v predhistorických sídliskách a vo vykopávkach z Rímskej ríše.

Mirabelky.
Mirabelky. Foto: Katya123ua/shutterstock.com
 

Existuje niekoľko druhov sliviek. Klasické špicaté modré, guľovité modré, mirabelky (malé žlté vo veľkostí čerešní) a ringloty (zelenožlté, červenomodré až hnedé). Slivky majú aj nespočetné množstvo odrôd, na Slovensku je možno najznámejšia Domáca veľkoplodá, tzv. Bystrická.

Pomocník pri zápche

Toto obľúbené ovocie obsahuje vlákninu, vitamín A a C, všetky skupiny B, okrem B7a 12. Z minerálnych látok draslík, meď, zinok, horčík, vápnik, sodík, fosfor a železo. Slivky majú v sebe veľa pektínových látok, vďaka ktorým zaváraniny vydrží aj niekoľko rokov.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: TASR
 

Slivky majú antioxidačné účinky. Sú dobrý pomocník v boji proti cukrovke, pri stavoch úzkosti, zvyšujú odolnosť proti stresu, udržiavajú zdravé srdce i trávenie, bránia vzniku osteoporózy. Je to výborné ovocie pri diétach a pozitívne pôsobia aj na pokožku. Ak máte problém so zápchou, dajte si slivku v akejkoľvek podobe - čerstvú, zaváranú alebo sušenú.

Slivky v kuchyni

Zo sliviek robíme kompóty, lekváre, výborné sú aj sušené. Na zimu si ich môžete dať aj zamraziť. Zrelé slivky môžete skladovať v chladničke. Tvrdšie nechajte pokojne v miske alebo papierovom vrecúšku dozrieť pri izbovej teplote.

Ak kupujete slivky od súkromníka na domáce spracovanie, vyberte si tvrdšie. Keď si ich kupujete v obchode, ale nebude s nimi nič robiť, môžu byť aj mäkšie. Dávajte si však pozor, aby ste si nekúpili slivky s tzv. modrinami. Tie z obchodu si poriadne umyte, pretože ich ošetrujú voskami a živicami pre krajší lesk.

Mohlo by vás zaujímať: Hlavné zásady pri zaváraní

„Je rozdiel, aké slivky si kúpite na lekvár, zaváranie alebo iba ako dekoráciu k dezertu. Na džem kupujte mäkšie, ale určite nie zhnité. Na dekoráciu sú vhodnejšie tvrdšie kusy," radí exfinalistka kuchárskej šou MasterChef Razija Kudlicska Trnačević.

Razija Kudlicska Trnačević.
Razija Kudlicska Trnačević. Foto: Alex Handiaková
 

Pre tvnoviny.sk priznala, že slivky má veľmi rada. Hlavne v sladkej forme. „Keď ísť do sliviek, tak určite treba urobiť lekvár. Hoci sa robí dlho, výsledok stojí za to. A nemusíte pri ňom stáť. Stačí nastaviť mierny oheň pod budúcim lekvárom. Toto ovocie rada používam aj do koláčov, hlavne do bublaniny," dodala s úsmevom.

Kompót z polených sliviek

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: Grazyna Kownacka/shutterstock.com
 

Suroviny (rozpis na 960 g ovocia)

960 g sliviek
330 g cukru
1 liter vody na sirup

Postup

Tvrdé slivky umyjeme v dvoch studených vodách, aby sme ich zbavili špiny. Necháme odkvapkať. Odkôstkujeme tak, že nám ostanú iba polovičky. Potom ich plníme do 0,7 dcl pohárov po hrdlo a zalejeme cukrovým sirupom. Druhou možnosťou je, že na dno jedného zaváracieho pohára dáme 60 g cukru, čo je asi 2,5 polievkovej lyžice. Sterilizujeme pri teplote 75 až 80 stupňov asi 20 až 25 minút. Necháme vychladnúť.

TIP: Tento kompót z polených sliviek je dobrý na to, že ovocie môžete v zime použiť aj na pečenie i ako prílohu k hlavnému jedlu.

Slivková omáčka k mäsu

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: Nataliia Sirobaba/shutterstock.com
 

Suroviny

1 250 g sliviek
100 ml balzamikového octu
2 KL  mletého čierneho korenia
2 PL  cukru nemusí byť

Postup

Vykôstkované slivky rozmixujeme. Povaríme s balzamikovým octom a na záver pridáme 2 KL čierneho korenia a 2 PL cukru. Horúce plníme do vysterilizovaných pohárov. Necháme vychladnúť a dozrieť cca 2 týždne. Podávame k pečenému mäsu, zelenine.

Slivkové crumble

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: Elena Mayne/shutterstock.com
 

Suroviny

500 g sliviek bez kôstky
60 g medu
1 PL kukuričného škrobu
1 ČL škorice

Posýpka
100 g ovsených vločiek
50 g mletých orechov
60 g medu
1,5 ČL škorice
1 PL kokosového masla
2 PL kokosového oleja
2 PL kokosového mlieka
30 g mandľových plátkov
osladená kyslá smotana na ozdobu

Postup

Odkôstkované slivky nakrájame na menšie mesiači ožíme do misky. K slivkám pridáme med, kukuričný škrob a škoricu a všetko spolu dobre premiešame. Rukou dobre rozmiestnime na maslom vymastený pekáč.

V druhej miske zmiešame ovsené vločky, mleté orechy, med, škoricu a kokosové maslo, olej a mlieko. Takto pripravenou posýpkou zasypeme slivky. Na záver posypeme mandľovými plátkami a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri 170 stupňoch 30 až 40 minút do chrumkava Po upečení necháme chvíľku vychladnúť a následne podávame s lyžicou kyslej smotany.


VIAC Z My ženy