13. 09. 2021 06:00 | BRATISLAVA/zg, Teleráno

Obľúbené zemiakové dobroty: Vyskúšajte klasiku na moderný spôsob podľa šéfkuchára

Ochutnali sme ich aj my v Teleráne.

Moderátori Telerána Roman Juraško, Lenka Šóošová a šéfkuchár Daniel Hrivňák.
Moderátori Telerána Roman Juraško, Lenka Šóošová a šéfkuchár Daniel Hrivňák. Foto: Teleráno
Koláč so sladkých zemiakov.
Moderátori Telerána Roman Juraško, Lenka Šóošová a šéfkuchár Daniel Hrivňák.
Jedlá zo zemiakov.

Sezóna zemiakov, ktoré sú veľmi obľúbené, sa už začala. Najlepšie sú z vlastnej záhrady, ale určite radi vyskúšate aj tie z obchodu. Zberajú sa až do októbra a v slovenskej kuchyni sú podávané ako príloha k hlavnému jedlu.

TIP: Šupky zo zemiakov nevyhadzujte. Prečítajte si ich výhody a využitie

Ale dobré sú aj pečené, varené, pečené, grilované alebo zapekané. Sú jednou zo základných ingrediencií pre prípravu halušiek s bryndzou alebo pirohov. Bez nich by nebola ani haruľa, baba alias zemiaková placka.

Jedlá zo zemiakov.
Jedlá zo zemiakov. Foto: Teleráno
 

Zemiaky priviezli do Európy španielski moreplavci, ale na Slovensko sa dostali až v prvej polovici 18.storočia. Dnes ich považujú za veľmi chutnú a výživnú potravinu. 

Na videu si pozrite štyri recepty šéfkuchára Daniela Hrivňáka i pár rád ako so zemiakmi nakladať.

 


VIAC Z My ženy