23. 10. 2021 07:00 | BRATISLAVA/tvnoviny.sk

Obdobie šípok je tu! Nazbierajte tie správne a vyliečte s nimi zdravotné problémy

V prírodnej medicíne sa využívajú už tisíce rokov.

Ilustračná snímka
Ilustračná snímka Foto: shutterstoc.com/Martina Unbehauen

Obdobie zberu šípok je tu. Už naše staré mamy ich zbierali, sušili a pripravovali z nich čaje či džemy. A vedeli prečo. Šípky obsahujú veľké množstvo prospešných látok a v prírodnom liečiteľstve sa využívajú tisíce rokov.

„Šípky by ste mali zbierať, keď je sucho. Práve vtedy totiž obsahujú väčšie množstvo vitamínu C, ktorý náš organizmus potrebuje,“ prezradila všeobecná lekárka Lucia Nováková portálu mojezdravi.cz. Nie všetky šípky sú však pre zber vhodné. Domov si zoberte len zrelé plody, ktoré sú tvrdé a majú až oranžovú farbu.

„Okrem zmieňovaného vitamínu C sa v šípkach nachádzajú aj vitamíny B a K. Taktiež horčík, fosfor, karotén a vápnik,“ menuje. Šípky obsahujú aj ďalšie účinné látky, ako sú sacharidy, vláknina, sodík, zinok či kyselina listová.

Prečítajte si aj: Trávite veľa času v kuchyni? Účinné tipy a triky na uľahčenie varenia

Šípky ako liek

„Šípky podporujú imunitu a majú detoxikačný účinok na organizmus. Obsahujú tiež látky, ktoré ochraňujú naše bunky,“ hovorí lekárka. Jednoducho povedané, vďaka šípkam sa preventívne chránite pred chrípkou, kašľom a vraj aj rakovinou. Niektorí lekári a bylinkári tvrdia, že fungujú aj ako prevencia proti osteoporóze. Podporujú správny rast kostí aj fungovanie kĺbov.

Ženy zas ocenia prospešný vplyv na pokožku, vlasy a nechty. Staré mamy zas zvyknú vyzdvihnúť priaznivý účinok šípkového čaju na trávenie. „Čaj zo šípkových plodov zmierňuje plynatosť a podporuje pravidelnú stolicu,“ potvrdzuje Nováková. A to stále nie je všetko. „Predkovia používali šípky na tlmenie bolesti či zmiernenie silného menštruačného krvácania či liečbu hemoroidov,“ dodáva.

Práve preto sa tvrdí, že zlepšujú krvotvorbu a riedia krv. Vplývajú tiež na odvodňovanie a prečisťujú obličky a močové cesty.

Ilustračná snímka
Ilustračná snímka Foto: shutterstoc.com/Tikiro
 

Ako ich sušiť a piť

Po prečítaní veľkého množstva prospešných účinkov šípok sa určite mnohí z vás rozhodli, že si ich idú nazbierať. Ako sme už spomínali, zbierajte len zrelé, tvrdé plody, ktoré majú až oranžovú farbu. Po príchode domov šípky vysypte na väčšiu plochu, aby neboli na sebe nakopené, ale pekne jedna vedľa druhej. Následne ich usušte čo najrýchlejšie, najlepšie na radiátore. „Pri pomalom sušení totiž strácajú vitamín C,“ vysvetľuje lekárka. Potom ich uzavrite do vzduchotesnej sklenenej nádoby a do roka miňte.

Šípky sa najčastejšie užívajú vo forme čaju. Pred zaliatím ich musíte podrviť, nasypte ich do filtru a zalejte horúcou vodou. Na 250 ml vody dajte dve čajové lyžičky drvených šípok. Na príprav čaju používajte keramiku, sklo a nerez, nikdy nie hliník, ten totiž znižuje účinky vitamínu C.


VIAC Z My ženy