29. 11. 2021 13:20 | BRATISLAVA/tvnoviny.sk

Legendárne pochúťky od Adi Polákovej. Pripravte si veterníky, madleinky či čokoládový koláč

Vianoce sú za dverami. Ponúkame vám inšpirácie na pečenie.

Pripravte si veterníky, madleinky či čokoládový koláč
Pripravte si veterníky, madleinky či čokoládový koláč Foto: TVNOVINY:sk
Legendárne pochúťky od Adi Polákovej.
Legendárne pochúťky od Adi Polákovej.
Legendárne pochúťky od Adi Polákovej.

Blíži sa čas Vianoc a s ním sa každému spája pečenie a vôňa koláčov. O naozaj neodoľateľnú arómu sa v Teleráne postarala Aďa Poláková, ktorá sa síce stiahla z televíznych obrazoviek, ale aj naďalej je vášnivou pekárkou. Každú stredu sa spája so svojimi fanúšikmi a spoločne pečú rôzne dobroty. Tie najžiadanejšie zhrnula do kalendára a niekoľko z nich prišla upiecť aj k nám do štúdia.

Gaštanové veterníky

príprava: 50 min, pečenie: 40 min, teplota: 200°C / 170°C

Ingrediencie na cesto: 500 ml vody, 500 ml mlieka, 250 g masla, 500 g hladkej múky, štipka soli, 6 - 7 vajec

Ingrediencie na plnku: 1 l mlieka, 3 ks vanilkového Zlatého klasu, 4 PL cukru, 100 g masla, 200 g mascarpone, 250 g gaštanové pyré

Ešte budeme potrebovať: 400 ml smotany na šľahanie a čokoládovú polevu

Postup: Pripravíme si odpaľované cesto. V hrnci dáme zohriať mlieko, vodu, maslo a soľ. Keď nám začne mlieko vrieť a maslo je už úplne roztopené, prisypeme múku a miešame na nízkom plameni asi štyri minúty. Cesto necháme vychladnúť. Až keď je vlažné, primiešavame postupne po jednom celé vajíčka. Cesto je hotové ak je lesklé, ťahavé a trochu lepivé. Ak máte menšie vajíčka, možno bude treba aj osem, cesto nesmie byť tuhé. Potom cesto prenesieme do cukrárskeho vrecka a s ozdobnou špičkou nanášame na plech venčeky, ktoré pečieme desať minút na teplote 200 stupňov Celzia. Potom ju znížime na 170 a pečieme 30 až 40 minút, podľa potreby.

Medzitým si uvaríme hustý puding, necháme vychladnúť a potom vmiešame maslo, gaštanové pyré aj mascarpone. Vyšľaháme si aj šľahačku.

Upečené veterníky prerežeme, najprv naplníme gaštanovým krémom a potom dáme šľahačku. Posypeme práškovým cukrom alebo pokvapkáme čokoládou.

Prečítajte si aj: Advent: Vyrobte si veniec a spoznajte tohtoročné trendy v dekoráciách

Madleinky

Príprava: 20 min + cez noc odstátie v chladničke, pečenie: 220°C-170°C, čas: 5-7 min

Ingrediencie na cesto: 3 vajíčka, 100 g práškového cukru, 120 g masla, 170 g hladkej múky, 1 čl prášku do pečiva, štipka soli

Ak chceme čokoládové, citrónové, ovocné či kokosové, tak primiešame do hotového cesta 30 gramov príchute (teda 30 g kakaa, nastrúhanú kôru či strúhaný kokos).

Postup: Najprv si rozpustíme maslo a necháme ho trocha vychladnúť. Medzitým si v miske ručne poriadne vymiešame metličkou vajíčka s cukrom, kým dostaneme nadýchanú bledú hmotu. Nemiešame elektrickým šľahačom, namieša sa do cesta príliš veľa vzduchu. Potom primiešame hladkú múku s práškom do pečiva a netreba zabudnúť na štipku soli. Všetko predtým poriadne preosejeme. Keď už budeme mať cesto bez hrudiek, prilejeme maslo a vareškou miešame kým sa maslo stratí v ceste. To by malo byť hladké, lesklé, bez hrudiek. Cesto by ste mali nechať cez noc v chladničke, ale môžeme piecť aj hneď. Nezabudnime predtým formu na madleinky poriadne vytrieť maslom.

Rúru si predhrejeme na 220 stupňov Celzia a dáme piecť. Po piatich minútach treba znížiť teplotu na 170 stupňov Celzia a piecť sedem minút. Po dopečení nechajte madleinky vychladnúť a podávajte ideálne k čaju alebo ku káve.

TIP: Po upečení ich môžeme namočiť do kakaovej polevy, ktorú si pripravíme rozpustením 80 g masla, 50 g cukor a 50 g kakaa a pridaním 5 PL vody.

Prečítajte si aj: Šupiny na tvári, popraskané pery či tvorba vrások. Naučte sa starať o pleť aj v chladnom počas

Mandľovo-čokoládový koláč

forma: okrúhla, priemer: 26 cm, pečenie: 40 min, teplota: 180°C

Kakaové cesto: 125 g polohrubej múky, 100 g práškového cukru, 2 čl sódy bikarbóny, 2 vajíčka, 2 PL holandského kakaa, 250 g odtučneného tvarohu, 50 ml oleja

Mandľové cesto: 100 g zmäknutého masla, 80 g kryštálového cukru, 2 vajíčka, 100 g mandľovej múky

Ešte budeme potrebovať: drobné ovocie, môže byť aj mrazená zmes lesné ovocie a mandľové lupienky na posypanie

Postup: Všetky prísady na kakaové cesto dáme spolu do misky a ručne, metličkou, vymiešame. Vylejeme do formy a uhladíme.

Maslo s cukrom vymiešame do peny, potom po jednom zamiešame aj vajíčka. Nakoniec varechou zamiešame aj 100 g mandľovej múky. Toto cesto buď v kopčekoch alebo pomocou cukrárskeho vrecka nanášame na kakaové cesto. Na záver posypeme drobným ovocím a mandľovými lupienkami a dáme piecť.

Prečítajte si aj: Je mamou šestnástich umierajúcich detí. Vyliečiť ich nevie, ale rodičovskú lásku im dokáže nahradiť (rozhovor)

Základný cheesecake s malinovým coulis

forma: okrúhla, priemer: 24 cm, príprava: 20 min, teplota: 170°C, pečenie: 40 min

Korpus: 1,5 balíka keksíkov, 60 g roztopeného masla

Krém: 500 g mascarpone, 250 g odtučneného tvarohu, 3 vajíčka, 150 g kryštálového cukru

Malinové coulis: 250 g mrazených malín, 100 g hnedého cukru, 3 čl zemiakového škrobu, čerstvé maliny a mätové lístky na zdobenie

Postup: Sušienky rozomelieme a zmiešame s roztopeným maslom, zmes natlačíme na dno a boky tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. V miske zmiešame všetky prísady na krém, pokojne stačí aj ručne, metličkou a nalejeme na sušienkový základ. Dáme piecť a po dopečení necháme úplne vychladnúť. Medzitým si pripravíme coulis. Do hrnca dáme spolu variť maliny a cukor a potom prepasírujeme cez sitko. Šťavu nalejeme naspäť do hrnca, v troške vody rozmiešame škrob a prilejeme do malinovej šťavy. Varíme do zhustnutia. Necháme vychladnúť a potom nalejeme na cheesecake. Dozdobíme ovocím a lístkami a podávame. Cheesecake je ideálne piecť deň dopredu a nechať cez noc stuhnúť v chladničke.

 


VIAC Z My ženy