08. 07. 2013 08:12 | PRAHA, tn.cz

TEST margarínov: Ako obstáli Rama a Flora?

Podľa čoho sa teda pri kúpe margarínu orientovať?

Test margarínov
Test margarínov Foto: tn.cz

Pripravili sme pre vás veľký test margarínov, ktoré sú zdrojom zdraviu prospešných nenasýtených mastných kyselín. Nie všetky sú však kvalitné. Ktoré obstáli a ktorým by ste sa radšej mali oblúkom vyhnúť?

Odborník testoval tieto margaríny.
Odborník testoval tieto margaríny. Foto: tn.cz
 
Margaríny sú výrobky na báze tuku, ktoré obsahujú pomerne vysoké množstvo rastlinných olejov alebo tukov. Mnohé domácnosti kupujú namiesto masla práve margarín - aj kvôli tomu, že sa hneď po vybratí z chladničky dobre rozotiera. Oproti živočíšnym tukom naviac obsahuje menej nasýtených mastných kyselín a naopak viac nenasýtených, ktoré podporujú znižovanie hladiny cholesterolu a celkovo majú priaznivé účinky na naše zdravie.

Margaríny tak pomáhajú predchádzať infarktu alebo mozgovej mŕtvici. Ich nevýhodou však je, že sa pri ich výrobe musia suroviny upravovať a musia sa pridávať pomocné látky, ako sú emulgátory, stabilizátory, konzervačné látky, antioxidanty, farbivá a regulátory kyslosti.

Margarín by mal obsahovať 80 až 90 percent tuku. Na pultoch dostanete aj s trojštvrtinovým obsahom (60 až 62 percent tuku) a polotučné (39 až 41 percent) margaríny. Moderné postupy výroby navyše zabraňujú vzniku škodlivých transmastných kyselín, ktoré vznikali pri použití staršej technológie spracovania - stužovania.

Podľa čoho sa teda pri kúpe margarínu orientovať? Po prvé, podľa percentuálneho obsahu tuku, teda energetickej hodnoty výrobku. Druhou dôležitou vecou je, aké informácie sa môžeme dozvedieť z obalu - čím viac, tým lepšie. Tretím kritériom je či chceme skôr vysokopercentný margarín alebo so zníženým obsahom tuku. Významné je aj, v akom pomere sú zastúpené mastné kyseliny omega-3 a omega-6.

Redakcia TN.cz nechala margaríny otestovať nutričným špecialistom Pavlom Suchánkom, ktorý sa riadil predovšetkým podľa týchto kritérií: množstvo nasýtených mastných kyselín, pomer esenciálnych mastných kyselín (omega-6 a omega-3) a množstvo polynenasýtených mastných kyselín.

Pozrite sa na výsledky testu!

1. MIESTO: Flora, 400 g

Flora.
Flora. Foto: Martin Chamer
 
Hodnotenie: Tento margarín je podľa Pavla Suchánka víťazom testu. Má najmenší podiel nasýtených mastných kyselín (len 19 percent), má vysoký podiel polynenasýtených mastných kyselín, kam sú zaradené práve tie esenciálne mastné kyseliny omega 6 a omega 3 a ten pomer má pod 4 ku 1.

"Flora je chuťovo v podstate niekde na polceste medzi margarínom a maslom. Myslím si, že pre veľa ľudí, ktorí nechcú konzumovať klasickú Ramu a zároveň by si chceli pripomenúť tú maslovú chuť, je Flora v tomto prípade veľmi dobrou alternatívou," poznamenal expert.

2. MIESTO: Perla Tip, 500 g

Perla Tip,
Perla Tip, Foto: Martin Chamer
 
Hodnotenie: Na druhom mieste sa Perla podľa Suchánka umiestnila preto, že je nízkotučná, hodí sa teda pri rôznych redukčných diétach. Má navyše veľmi dobrý pomer omega kyselín 6 a 3.

"Priznám sa, že som priaznivcom Perly, pretože si myslím, že je chuťovo veľmi dobrá, pritom ten nižší obsah energie, ktorý v sebe má, je veľmi pozitívny. Aj na chuť je to veľmi dobrý výrobok," zhodnotil Suchánek.

3. MIESTO: Rama Classic, 500 g

Rama Classic
Rama Classic Foto: Martin Chamer
 
Hodnotenie: Pomerne výhodný pomer medzi kyselinami omega 3 a omega 6. Má však menej vhodné zloženie jednotlivých mastných kyselín.

Margarínová chuť, jemná, s trochu vyšším podielom tuku. "Rama má trošku inú chuť, než ostatné margaríny," mieni Suchánek.

4. MIESTO: Stella rodinná, 450 g

Stella rodinná
Stella rodinná Foto: Martin Chamer
 
Hodnotenie: Obsahuje 1,1 percenta transmastných kyselín čiže stužených tukov, ktoré by sme spolu s nasýtenými mastnými kyselinami mali v strave obmedziť. Pomer medzi omega-6 a omega-3 kyselinami je však veľmi dobrý. "Z môjho pohľadu ten výrobok nie je vôbec zlý," hodnotí špecialista.

5. MIESTO: Zlatá Haná k namazaniu, 300 g

Zlatá Haná k namazanie
Zlatá Haná k namazanie Foto: Martin Chamer
 
Hodnotenie: Vysoký podiel (okolo 50 percent) nasýtených mastných kyselín, ktoré by sme však mali obmedzovať. Suchánek zdôrazňuje, že je to jeden z výrobkov, ktorý obsahuje mliečnu bielkovinu, nebude preto úplne vhodný pre ľudí, ktorí na ňu majú alergiu. Chuť označil za veľmi dobrú, pripomínajúcu maslo.

6. MIESTO: Alfa Optima, 400 g

Alfa Optima
Alfa Optima Foto: Martin Chamer
 
Hodnotenie: Informácií na obale nie je málo, rozhodne by ich ale mohlo byť viac. Chýba podrobné rozdelenie v rámci polynenasýtených mastných kyselín.

"Inak si myslím, že to zloženie nie je zas až tak zlé," tvrdí Suchánek. "Mne samotnému veľmi chutí, nemám s ním žiadny problém," dodáva.

7. MIESTO: TESCO Butter Me Up, 500 g

TESCO Butter Me Up
TESCO Butter Me Up Foto: Martin Chamer
 
Hodnotenie: Zavádzajúci obal, na ktorom je v angličtine veľký nápis "maslo", hoci ide o margarín. Informácie na obale sú tak drobné a neprehľadné, že je ťažké zistiť celkové zloženie výrobku.

"Toto je klasická margarínová chuť, ktorú si pamätám, keď k nám margaríny prišli po roku 90. To boli tie prvé výrobky, ktoré sa k nám dovážali. Toto je tomu asi najbližšie," konštatoval Suchánek.

8. MIESTO: Vive Bio slnečnicové, 250 g

Vive Bio slnečnicové
Vive Bio slnečnicové Foto: Martin Chamer
 
Hodnotenie: Spotrebiteľom poskytuje len základné informácie. "Ja ako spotrebiteľ by som si to kupoval, pretože je to bio, ale ak by som sa chcel dozvedieť trošku viac o zložení, z obalu sa to nedozviem," hodnotí odborník.

Chuť tohto margarínu je podľa Suchánka trochu atypickejšia. "Chuťovo menej výrazný margarín. Veľmi príjemná chuť, ktorá je síce margarínová, ale nie je úplne klasická," uzavrel.
 

Komentáre ( 0)