20. 07. 2021 06:00 | LONDÝN/jh

Záhradkári sa otrávili doma vypestovanou cuketou. Pozor, môže sa to stať aj vám!

Väčšina z nich mala žalúdočné kŕče, halucinácie alebo horúčku.

Ilustračná snímka
Ilustračná snímka Foto: Shutterstock.com

Možno ste ani netušili, že vaša poctivo vypestovaná zelenina na záhrade vám môže aj ublížiť. Takúto skúsenosť malo v poslednej dobe viacero záhradkárov v Británii práve s cuketou. Pred rokmi dokonca táto bežne neškodná zelenina zabila v Nemecku seniora, píše blesk.cz.

Britský hudobný manažér Mike Andrews (64) sa podelil so svojou zlou skúsenosťou. Po uvarenej cukete mu začalo byť zle, triasol sa, potil a mal dokonca halucinácie. Do rúk sa mu dostala cuketa plná škodlivých toxínov, ktoré spôsobujú aj žalúdočné kŕče, zvracanie, hnačku i horúčku.

Ako Mike uviedol pre Daily Mail, cítil sa strašne a veľmi schudol. „Cuketa vyzerala výborne. Nikdy by mi nenapadlo, že s ňou nie je niečo v poriadku. Po tejto skúsenosti neviem, či ju budem ešte niekedy jesť," prezradil.

Niečo podobné zažila aj Danielle Baxterová, ktorá pociťovala nevoľnosť pár hodín po konzumácii cukety z vlastnej záhrady. Musela si dokonca zavolať záchranku. Liečila sa päť dní.

Na internete našla, že cukety môžu produkovať jed. Ako je to možné? Túto otázku si kládlo oveľa viac ľudí, ktorí sa rovnako otrávili. „Nepamätám si, že by mi z jedla bolo niekedy tak hrozne zle. Žalúdočné kŕče boli strašné," uviedol jeden z nešťastníkov.

Ilustračná snímka
Ilustračná snímka Foto: Shutterstock.com
 

Jed v bežnej zelenine alebo ovocí

Niektoré doma vypestované cukety (ale napríklad aj uhorky, dyne či melóny) môžu obsahovať nadmerné množstvo toxínu zvaného kukurbitacín, ktorý spôsobuje otravu.

Kukurbitacín patrí medzi látky, ktoré sú síce prírodného charakteru, ale rôzneho chemického zloženia a výrazne horkej chuti. Je chemicky klasifikovaný ako steroid. Primárnou funkciou tejto látky je chrániť napr. uhorku pred rastlinožravými živočíchmi. V určitých dávkach nemajú takéto látky žiadne nepríjemné vedľajšie účinky.

Ak je toxínu veľa, dráždi sliznice tráviacej sústavy a podľa požitého množstva spôsobuje žalúdočné nevoľnosti. Výnimočne môže jed organizmus úplne premôcť. Do rizikovej skupiny patria najmä seniori a deti.

Ak je zelenina pred prípravou a podávaním horká, radšej ju nejedzte. Trhajte iba mladé plody, pri ktorých je pravdepodobnosť horkosti minimálna. Semienka rôznych krížencov môžu byť rizikové.

Nebezpečenstvo tvorby jedu závisí od mnohých faktorov. Vyššiu hladinu toxínu spôsobujú aj veľké horúčavy a sucho.