13. 11. 2018 14:29 | MALMÖ/tvnoviny.sk

Syr s červíkmi alebo býčí penis. Múzeum láka na bizarné jedlo

To, čo ľudia v jednej krajine milujú, môže obyvateľom inej pripadať ako to najodpornejšie jedlo na svete.

Býči penis.
Býči penis. Foto: Profimedia.sk
Netopier na šalátovom liste.
Býči penis.
Štipľavé zajacie hlavy.

Vo švédskom Malmö otvorili zvláštne múzem. Nenájdete v ňom sochy alebo historické artefakty, ale je venované nechutnému jedlu a volá sa Disgusting Food Museum.

To, čo ľudia v jednej krajine milujú, môže obyvateľom inej pripadať ako to najodpornejšie jedlo na svete. Nájdete tu šťavu z ovčích očí, býčí penis, netopiera na šalátovom liste alebo známy syr zo Sardínie casu marzu, v ktorom sú larvy hmyzu.

Casu marzu - syrový bochník zo Sardínie plný červíkov.
Casu marzu - syrový bochník zo Sardínie plný červíkov. Foto: Profimedia.sk
 

Kurátor Samuel West verí, že ľudia si vďaka výstave uvedomia, že to, čo považujú za lahôdku alebo za nejedlé, je iba kultúrou daná reakcia a môžeme to zmeniť.

Filipínska špecialita: Balut - kačacie vajce s plodom.
Filipínska špecialita: Balut - kačacie vajce s plodom. Foto: Profimedia.sk
 

„Nechuť je jedna zo šiestich základných ľudských emócií a jeho evolučnou funkciou je ochrániť nás od jedla, ktoré by mohlo byť pre nás nebezpečné - či už kontaminované, jedovaté alebo pokazené. Znechutenie máme zakodódové ako emóciu, ale to, čo považujeme za nechutné, je dané kultúrou," cituje kurátor portal ct24.

Vyprážaná tarantula.

Zdroj: Instagram/disgustingfoodmuseum

Syr Su Callu Sardu, nazývaný tiež sardínska viagra.

Zdroj: Instagram/disgustingfoodmuseum

Výstava je otvorená do 27. januára a aj obchod v múzeu ponúka „nezvyčajné" občerstvenie a nápoje. West priznal, že sám ochutnal iba polovicu exponátov. A aké jedlo by ste chceli ochutnať vy?

 

Komentáre ( 0)