03. 07. 2019 10:02 | BRATISLAVA/Teleráno

Vyskúšali sme si urobiť volské oko v rozpálenom aute

Šéfkuchár Ľubo Herko vysvetlil, prečo sa to stalo.

Volské oko, ktoré sa urobilo na rozpálenej panvici v aute.
Volské oko, ktoré sa urobilo na rozpálenej panvici v aute. Foto: Teleráno

V pondelok (1. 7.) sme zažili najteplejší deň tohto leta. Meteorológovia prepisovali históriu teplotných meraní, nielen na juhu Slovenska. Miestami teplota v tieni dosahovala až 37 stupňov, čo malo samozrejme vplyv aj pre vodičov a tátošov.

Autá boli poriadne rozpálené, teplotný rozdiel medzi vonkajškom a interiérom mohol dosahovať aj dvadsať stupňov. Dramaturg a reportér Telerána Števo Šprocha sa preto rozhodol, že vyskúša urobiť si volské oko na panvici vo vlastnom rozpálenom aute. Panvicu nechal v ňom 20 minút, potom na ňu vyklepol vajíčko a znovu ju vložil na ďalších desať minút do auta. Výsledok nenechal na seba dlho čakať.

Podľa šéfkuchára Ľuba Herka vaječná bielkovina sa zráža pri teplote od 51 stupňov a vyššie. Práve táto teplota je ideálna pre prípravu vajíčka technikou sous-vide, teda ak chcete mať vajíčko nie celkom na tvrdo, ale ani na mäkko.

A prečo Števo Šprocha urobil tento pokus? Odpoveď nájdete vo videu, v ktorom prezradil aj to, ako si ochladiť rozpálené auto.

 

Komentáre ( 0)