09. 11. 2019 19:28 | NOVÉ ZÁMKY/TV Markíza

Na výrobu klobás do vianočnej kapustnice je najvyšší čas. Takto dráždili chute dva festivaly

Chuť cesnaku je však typická takmer v každej jednej klobáse.

Klobása.
Klobása. Foto: TVNOVINY.sk

Dlhá, krátka, voňavá, pikantná. Na výrobu klobás do vianočnej kapustnice je najvyšší čas a tí skúsenejší si ju vyrobia sami. Boli sme sa pozrieť na dvoch najväčších Slovenských festivaloch, kde tradičné dobroty dráždili chuťové bunky od rána.

Ideálna je tá, ktorá najviac chutí práve vám. A v každom dvore ju robia inak. Chuť cesnaku je však typická takmer v každej jednej klobáse.

V Srbsku robia klobásu úplne inak ako my. Dávajú ju do hrubšieho čreva a dlho ju sušia. Premiešať všetky príchute rovnomerne je azda to najdôležitejšie. Voľba správneho mäsa zaručí dokonalú konzistenciu.

V Báčskom Petrovci v Srbsku pridávajú mnoho rasce, vraj ako afrodiziakum. Klobásy sa sušia v špecifickom podnebí, ktoré má vplyv na konečný výrobok.

V Turci sa do klobás voľakedy paprika vôbec nedávala. Táto ingrediencia tam prišla z dolnej zeme a do Nových Zámkov zas z Maďarska. Štipľavá paprika dodá klobáse neodolateľnú chuť.

Aj Martin Kajan si dá záležať na tom od koho ju kupuje. Tak ako nemení mäsiara, nemení ani dodávateľa papriky. "Berieme to od jedného pána o ktorom vieme, že má veľmi kvalitnú papriku, sladkú, štipľavú, údenú, široký výber a nikdy nesklamala," povedal Kajan.

Viac si už pozrite v reportáži Mariana Lechana a Mareka Šilhavíka

 

Komentáre ( 0)