12. 11. 2019 17:14 | BRATISLAVA/TV Markíza

Vydražili nádhernú hľuzovku. Mohli by ste si za ňu kúpiť byt v Bratislave

Na rôzne veľkosti hľuzovky si brúsili zuby záujemcovia z rôznych kútov sveta.

Vydražená hľuzovka.
Vydražená hľuzovka. Foto: APTN

Gurmánov delí na dve polovice. Tých, ktorí ju milujú a tých, ktorí ju nemôžu ani cítiť. Hľuzovka je najdrahšou potravinou sveta. Na špeciálnej dražbe predávali špeciálny vyše kilogramový kúsok. Kúpiť by ste si zaňho mohli byt v Bratislave.

Hlavným lákadlom špeciálnej dražby bolo gastronomické zlato i keď je bielej farby. Na rôzne veľkosti hľuzovky si brúsili zuby záujemcovia z rôznych kútov sveta, ktorí boli prihlásení online. Tá najväčšia vážila 1 005 gramov. Huba trochu väčšia ako päsť sa vydražila za neuveriteľných 120-tisíc eur.

Najväčší tohtoročný úlovok poputuje do Hongkongu. Nový majiteľ však chce ostať inkognito. Majiteľ čínskej reštaurácie si kúpil pol kilový kúsok „len" za 12-tisíc eur a neponúkne ho v reštaurácii. Chce si ho vychutnať s priateľmi.

Tie najkvalitnejšie huby z rodu Tuber pochádzajú práve zo severu Talianska. V okolí mestečka Alba pochádzajú aj nedávno vydražené kúsky. Na tento typ „hubárčenia" však treba špeciálnu licenciu. Taliansku ich je až 200-tisíc. Práve hmlistý november je na hľadanie hľuzoviek ideálny.

„Na jednej strane podporujeme vlastníkov lesov z peňazí, ktorými si lovci hľuzoviek platia za svoje licencie, ale tiež stanovujeme isté pravidlá, aby lesy udržiavali v dobrom stave a huby nezničili," tvrdí Antonio Degiacomi.

Biele hľuzovky sú aj oveľa drahšie ako čierne, lebo sú aromatickejšie a jemnejšie. Rastú iba od októbra do decembra. Cena týchto húb rastie do závratných výšok aj preto, že sa nedajú len tak pestovať. Rastú nadivoko a potrebujú špeciálne podmienky. Dokonca hrozí, že vplyvom klimatických zmien ich ďalšie generácie nebudú ani poznať.

„V príliš teplej pôde hľuzovka trpí a nerastie a nie je ani dobrá. Pravdupovediac prvú, ktorú som tento rok našiel, sme museli vyhodiť," tvrdí hľadač hľuzoviek Carlo Olivero.

Biele hľuzovky, na rozdiel od tých čiernych, musíme zjesť v surovom stave. Krájajú sa na na vrch jedál, lebo varením strácajú svoju arómu.

Nájsť ich sa však často nedarí ani najskúsenejším hubárom. Rastú totiž aj 20 centimetrov pod zemou. Lovcom hľuzoviek preto pomáhajú špeciálne vycvičené zvieratá, ktoré majú oveľa citlivejší čuch.

„Keď vám zviera dáva signál, je to magická chvíľa. Stále netušíme, akej je hľuzovka veľkosti, ani či bude dobrá, len vieme, že tam dole môže byť. My to ale nerobíme kvôli peniazom, je too emóciách a vášni," dodáva Olivero.

Reportáž spracovala Ivana Miklánková.

 

Komentáre ( 0)