17. 12. 2019 06:00 | BRATISLAVA/Reflex

Zákazníkov do obchodov lákajú vône punču či grilovaného mäsa. Pozrite sa, ako to funguje

Obchodníci nám tým chcú nielen spríjemniť nákup, ale aj zdržať nás u seba čo najdlhšie.

Príprava arómy.
Príprava arómy. Foto: TVNOVINY.sk

Predvianočný čas už pravidelne sprevádza nákupný ošiaľ. Dnes musí v obchodoch všetko nielen lákavo vyzerať, ale aj voňať. A hoci sa v nákupných centrách šíri neodolateľná vôňa punču, waflí či grilovaného mäsa, nejde o autentické pachy. 

Výskumy potvrdili, že zákazník sa vo vyvoňanom obchode zdrží dlhšie a je ochotnejší si niečo kúpiť. Na viacerých miestach sú nainštalované rozprašovače, ktoré si zákazník síce nevšimne, no vône, ktoré sa z nich šíria, zaznamená okamžite. Teraz vám ukážeme, ako aroma marketing funguje v praxi.

Reportáž magazínu Reflex pripravila Lenka Perželová.

 

Keď vstúpite do obchodu, v ktorom to pekne vonia, zrejme sa nezamýšľate nad tým, odkiaľ sa tá vôňa berie. Dnes to považujeme takmer už za samozrejmé, že na Vianoce všade cítiť škoricu či vanilku. Obchodníci nám tým chcú nielen spríjemniť nákup, ale aj zdržať nás u seba čo najdlhšie. 

Preto sme zisťovali, čo presne obsahujú voňavé zmesi. Certifikáty s výpisom všetkých zložiek sme dali pozrieť odborníčke.