21. 02. 2021 19:36 | KOŠICE/TV Markíza

Máme sa báť toxínov v sladkovodných rybách? Jasná odpoveď odborníka

Lekári ryby odporúčajú jesť najmä pre tzv. omega3 mastné kyseliny.

Ilustračná snímka.
Ilustračná snímka. Foto: TV Markíza

Aj keď spotreba rýb u nás mierne rastie, priemerný Slovák ich ročne zje len niečo cez 5 kíl. Pre porovnanie v Portugalsku je to až 57 kilogramov na hlavu.

Čo sa predaja týka, na Slovensku je vari najobľúbenejšiu rybou losos. No ľudia už pomaly opäť začínajú prichádzať na chuť aj našim sladkovodným rybám. Lekári ryby odporúčajú jesť najmä pre tzv. omega3 mastné kyseliny. Stále častejšie sa však hovorí o toxínoch, ktoré sa do nich, najmä v oceánoch dostávajú. Podľa veterinára sú však ryby s výnimkou znečistených lokalít bezpečné.

Viac v reportáži Jozefa Demetera.

 

Celé dnešné Televízne noviny si pozrite na markizaplus.sk.

Komentáre ( 0)