19. 08. 2021 17:21 | SVIDNÍK/TV Markíza

Po suchotách hotový raj. Hubári sa dočkali a z lesa sa vracajú s plnými košíkmi

Hubár spod Dukly nám ukázal hubu, ktorá nie je zvyčajná.

Hubár Peter Morjak.
Hubár Peter Morjak. Foto: TV Markíza

Po suchotách hotový raj. Hubári sa dočkali, z lesa sa hádam nikto nevracia s prázdnym košíkom. Ak budete mať šťastie, na severovýchode možno nájdete aj tamojšiu špecialitu.

„Dubáky, všetko, holubinky. Hrabový hríb. Vo veľkom to rastie, všetko, takže hovorím, ľudia choďte do prírody, zbierajte to. Ja som za tri či štyri dni nasušil deväť štvorlitrových skiel, takže rastú, len treba chodiť do prírody a zbierať," podelil sa s nami hubár Peter Morjak.

Sušenie húb.
Sušenie húb. Foto: TV Markíza
 

O hotovom hubárskom ošiali v regióne pod Duklou nás presvedčil aj štvrtkovým (19. 8.) úlovkom. Krásne kúsky nachádza na rôznych miestach, zväčša v Údolí smrti.

Pred kamerou nám ukázal aj hubu, ktorá nie je zvyčajná. Volajú barania hlava alebo baranie rohy, či trúdnik klobúčkovitý. „Je to krásna huba, vzácna huba, veľmi dobrá huba na polievky, na omáčky a proste k mäsu, ku všetkému," prezradil Morjak.

Huba, ktorú volajú barania hlava alebo baranie rohy, či trúdnik klobúčkovitý.
Huba, ktorú volajú barania hlava alebo baranie rohy, či trúdnik klobúčkovitý. Foto: TV Markíza
 

Aj keď sú hubári spokojní, aj tí najskúsenejší tvrdia, že sa stále musíme mať na pozore. Svedčí o tom aj najnovšia hospitalizácia v trenčianskej nemocnici. Muž sa mal priotráviť muchotrávkou zelenou. Po zhoršení stavu ho previezli do nemocnice v Banskej Bystrici.

V tomto roku už pritom Národné toxikologické informačné centrum konzultovalo 58 prípadov otravy hubami, no upozornili, že počet otráv môže byť ešte vyšší.

Viac sa dozviete v reportáži Pavla Siváka.

 

 Celé Televízne noviny si pozrite na markizaplus.sk.